Lydnadspromenad. Täby Danderyd brukshundsklubb ordnar promenader där övningar för hundarna ingår. Från vänster Ylva Eriksson och Funny Girl, Camilla Jonasson och Moltas samt Marie van den Bos och Lava. Foto: Hege Hellström

De samlar Norrorts hundägare för gemensam prommis

Söker du sällskap till hundpromenaden – och vill passa på att köra övningar ihop med en hundinstruktör? Nu startar Danderyd-Täby brukshundsklubb gemensamma promenader för kommunernas hundägare.

  • Publicerad 15:56, 4 dec 2019

Första gången kom det två hundar med husse eller matte till de nya promenaderna som utgår från Danderyds kyrka. Andra gången kom det sex hundar, och tredje gången 11 hundar med människosällskap.

– Det var ett önskemål från en av våra medlemmar, och till en början kör vi varje torsdag fram till jul, säger Danderydsbon Marie van den Bos, kursansvarig på Danderyd-Täby brukshundsklubb.

Med på promenaderna finns alltid minst en instruktör från klubben.

– Vi promenerar och gör lite lätt allmänlydnadsträning, att hunden ska kunna gå i koppel utan att dra, möta en annan hund utan att hänga sig i kopplet och enklare inkallningsövningar, berättar Marie van den Bos.

Men det kan vara ganska jobbigt för hundarna.

– De ska göra övningar ihop med hundar som de aldrig träffat. Det är svårt med nya miljöer, nya hundar, och att ändå veta att uppföra sig.

Hundarna får feedback

När vi hänger på med några av dem som brukar följa med på promenaderna märks en tydlig vilja från hundarna att vilja hälsa på varandra.

– Men vi börjar med att sätta alla i en ring så får de gå runt en och en, utan att hälsa. Det brukar väldigt snabbt bli bra, säger Marie van den Bos.

Hon berättar att hundarna gillar att ha struktur, att göra saker med matte eller husse och att få feedback på vad de gör.

Även promenaddeltagarna gillar sammankomsterna.

– Jag tycker att det är ett utmärkt sätt att komma ut på kvällspromenad oavsett hur ruskigt vädret är. Det är bra med proffshjälp och kul att träffa folk i området, säger Camilla Jonasson, matte till Moltas, en jaktgolden.

Ylva Eriksson, med mellanpudeln Funny Girl i koppel, uppskattar initiativet.

– Det här är den bästa sociala träningen för en hund man kan tänka sig. De får inte leka, busa eller hälsa, de ska sköta sig. Och de är jättetrötta när de kommer hem, säger Ylva Eriksson.

Promenaderna är ett sätt för Danderyd-Täby brukshundsklubb att göra sig kända bland hundägare.

– Vi har ungefär 320 medlemmar och är en del av civilförsvaret. Vi har valpkurser och allmänlydnadskurser. Som klubb är vi väldigt duktiga på bruks, det vill säga spår och sök, men vi har också en agilitysektor med duktiga tjejer, säger Marie van den Bos.

Hundpromenader

Promenaderna utgår från parkeringen vid Danderyds kyrka.

Tiden är 18.00 på torsdagar, än så länge fram till jul.

Hunden ska vara kopplad (med vanligt koppel, inte dragkoppel) och bör ha reflexväst.

Det är gratis att gå med.

Visa merVisa mindre

Koll på jycken. Det är en utmaning för hundarna att gå promenader utan att få hälsa på varandra, det är något Camilla Jonassons hund Moltas kan intyga. På båda sidor om Moltas syns Ylva Eriksson och Funny Girl samt Marie van den Bos och Lava. Foto: Hege Hellström

Stockholm Direkt