"Det kan finnas klyftor mellan ungdomar och föräldrar. Vi vill jobba förebyggande", säger Nur Yusuf. Bredvid står Awil Hassan, Fatima Mohamed och Roda Dalal. Foto: Mikael Andersson

De samlar Söderhöjdens ungdomar och föräldrar

Att samla ungdomar och vuxna på Söderhöjden och hitta på aktiviteter tillsammans. Det är målet med föreningen SFOUF som drog igång häromåret, och som hittills lockat många unga.

  • Publicerad 11:51, 10 jan 2020

Det hela startade 2018, då ett gäng föräldrar på Söderhöjden började prata om vad man skulle kunna göra för att samla områdets ungdomar.

De bildade Söderhöjden Föräldrar och Ungdomförening, SFOUF. Genom sociala medier och muntliga tips har ordet spritt sig, och föreningen består nu av över 200 medlemmar. Två gånger i veckan är det läxhjälp på Huset på Höjden, liksom sportaktiviteter för barn – som basket eller fotbollsträningar, som alltid lockar minst 30 barn.

Många av de engagerade föräldrarna har bott på Söderhöjden i många år, och tycker att det finns mycket positivt i området – samtidigt som det finns utmaningar.

– Folk kan uppleva att barn är jobbiga som hänger ute. Men det är fina ungdomar, som bara saknar en plats att vara på och vill ha någonstans att gå. Barn behöver social närhet, säger Roda Dalal, en av de engagerade föräldrarna i SFOUF.

Både mammor och pappor är med och fixar aktiviteterna, vilket också var den ursprungliga tanken.

– Mammorna måste också kliva fram, de har många goda råd att ge och ett bra sätt att prata med ungdomar, säger Awil Hassan, föreningens sekreterare.

Svårt att hinna engagera sig

De pekar på att föräldrar som har flera barn kan ha svårt att hinna engagera sig, liksom att språksvårigheter kan vara ett hinder. För parallellt med att träffa alla ungdomar, såg föräldrarna ett informationsbehov hos många föräldrar som nyligen kommit till Sverige.

– Hur ska man kunna ringa kommunens servicecenter om man inte kan språket? Vi får många frågor om var man ska vända sig, särskilt nu när allt är elektroniskt. Jag kan uppleva att många får information om sina skyldigheter som förälder, vilket såklart är bra, men man måste ju också få veta vad man har för rättigheter, säger Roda Dalal.

Hon fortsätter:

– Där vill vi hjälpa till och samarbeta. Även om man inte kan språket kan man bidra med andra saker, och komma med tips på vad vi ska göra.

Fixar studiecirklar för vuxna

Föreningen arrangerar även studiecirklar för vuxna, där deltagarna får lära sig om hur det svenska samhället och kontakt med olika myndigheter fungerar.

– Vi har en miljökurs där vi pratar om hur man sorterar återvinning, och att det är jätteviktigt. Att man kan cykla istället för att ta bilen och såna saker, säger Nur Yusuf, vice ordförande i föreningen.

Framöver är förhoppningen att föreningen ska fortsätta att utvecklas och locka fler medlemmar. De hoppas också hitta passande lokaler för läxhjälpen, där det går att dela upp barnen i mindre grupper.

Och så ska de fortsätta engagera sig – för både barn och föräldrars räkning.

– Från början såg jag inte segregationen här, språket och att integreras har inte varit ett problem för mig och min familj. Men oj, vad svårt det blir när man inte kan språket! Många behöver träna svenska, och där kan vi bidra, säger Roda Dalal.

Om SFOUF

✓ Föreningen, som drivs av ett gäng engagerade föräldrar, har drygt 200 medlemmar. Barnen som är med är 12 år och uppåt. Föreningen arrangerar läxhjälp och sportaktiviteter för barn varje vecka. Allt är gratis.

✓ De har också studiecirklar för vuxna, som handlar om hur det svenska samhället fungerar, och där man till exempel får lära sig om skyldigheter och rättigheter som förälder.

✓ Alla som vill hjälpa till i föreningen eller vill få läxhjälp är välkomna. Föreningen heter "Söderhöjdens hjältar" på Facebook .

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt