HJÄLP. Riccard Slettengren Badiali, utvecklingsledare på Ekerö kommun, ska tillsammans med Idélabbet samordna de som under coronakrisen vill hjälpa till att till exempel handla åt de som är i riskgruppen för smittan. Foto: Ekerö kommun/Mikael Andersson

De samordnar corona-hjälpen i Ekerö

Risken för coronasmitta gör att många på öarna behöver hjälp. Samtidigt finns det många som vill hjälpa. Nu klivet Idélabbet in för att matcha ihop dem.

  • Publicerad 16:40, 19 mar 2020

Risken för att smittas av den nya coronaviruset har gjort att många rekommenderas att inte gå ut. Särskilt äldre eller andra i riskgruppen uppmanas att stanna hemma och hålla sig borta från affärer och folksamlingar.

– Samtidigt behöver de såklart mat och ett socialt sammanhang, och här finns det mycket civilsamhället kan göra för att hjälpa till, säger Riccard Slettengren Badiali, utvecklingsledare på Ekerö kommun.

Han har nu, tillsammans med kollegorna Amanda Sjöberg och Amalia Sjindjapkin på Idélabbet, fått i uppdrag av kommunen att samordna engagemanget från civilsamhället.

För att det finns många som vill hjälpa till är det ingen tvekan om.

– Vi började med att starta en Facebookgrupp som på bara en dag fick över 500 medlemmar och en mängd fina kommentarer från folk som vill vara med och bidra, säger Riccard Slettengren Badiali.

Volontärpool

En volontärpool har också startas dit man kan anmäla sig om man kan tänka sig att hjälpa till med enskilda hjälpinsatser eller stötta kommunala verksamheter framöver.

– Vi vet ju ännu inte hur situationen kommer utvecklas. Men om det blir en personalbrist inom samhällsviktiga roller så hoppas vi kunna hjälpa till att hitta volontärer som kan stötta upp arbetet, säger han.

Det var under hösten 2015 när många nyanlända kom till öarna som Ekerö först byggde upp en modell för samverkan mellan kommun och civilsamhället. Det är väldigt bra att en sådan organisation nu finns på plats, menar Riccard Slettengren Badiali.

– Vi lärde oss mycket då som vi nu har stor nytta av även i den här helt nya situationen, säger han.

Detta kan du göra:

Gå med i Facebookgruppen Hjälpgrupp corona – Ekerö kommun. Där kan du lägga upp ett inlägg om du har hjälp att ge eller behöver hjälp med något.

Personer som behöver hjälp kan också vända sig till Idélabbet på telefonnummer 08-124 573 13 eller 08-124 573 12 eller via kommunens växel för att få hjälp att hitta en matchning.

Anmäl dig till volontärpoolen via formuläret på kommunens webbsida så kan du bli kontaktat om behov uppstår. Du som tillhör en riskgrupp kan tyvärr inte anmäla dig.

Har du en idé om något annat som kan behövas för att hjälpa dem som drabbas av coronaviruset och smittrisken? Vänd dig då till Idélabbet på idelabbet@ekero.se eller telefon 08-124 573 13 eller 08-124 573 12.

Visa merVisa mindre

Efter ett halvår – grönt ljus för motioner igen

Nyheter Vill se Sportotek i kommunen I dag, torsdag, lade oppositionen sin första motion på över ett halvår. Den handlar om möjligheten att inrätta ett Sportotek.torsdag 24/9 16:57

S: Dags att oppositionen får komma med förslag igen

Nyheter Vill återinföra motioner i kommunfullmäktige I våras beslutade gruppledarna i kommunfullmäktige att stoppa alla motioner i kommunstyrelsen. Nu vill oppositionen återfå möjligheten att göra sin röst hörd.tisdag 22/9 11:37

Inga SL-automater på Mälaröarna

Nyheter Hänvisar till nya betalningssätt framöver Flera oppositionspartier vill att Ekerö kommun ska sätta upp SL Access-automater runtom på Mälaröarna. Något som Mälaröalliansen inte tycker behövs. Beslut tas på tisdag.måndag 21/9 16:55