Tror på torget. Elin Vikberg, Ylva Åleby, Marianne Jergin, Gunilla Roxby Cromvall och Lisbeth Hyvönen är några av många som engagerat sig för Kristalltorget. Foto: Sacharias Källdén

De satsar på stendöda torget i Solberga

Julmarknad, loppisar och fest. Nu ska döda Kristalltorget vakna till liv. Men Solbergaborna bakom initativen kräver också att staden satsar på den bortglömda platsen.

  • Publicerad 08:59, 8 nov 2019

Vid det lilla 50-talstorget i Solberga har det legat tobaksbutik, blomsterhandel, fiskaffär, bageri, postkontor och inte mindre än två mataffärarer. Men det var länge sen torget blomstrade, konstaterar Marianne Jergin. Hon har drivit frisörsalong här i 37 år och är i dag en av få företagare som finns kvar vid Kristalltorget.

– När alla butiker försvann började folk kalla det här för "döda torget". Den största lokalen på hörnet här, där det var en Ica, har varit tom i 15 år, säger hon.

Förutom salongen, den nyöppnade burgarkrogen och en thaimassage kantas torget bara av tomma skyltfönster. Gunilla Roxby Cromvall, som bott här länge, vittnar om en plats som ingen på staden verkar bry sig om.

– Det här är ett jättevackert torg och man satsade på en upprustning för några år sen men växterna som planterades vattnades aldrig, så allt dog. Torget är inte otryggt men dött, säger hon.

Det här vill den lokala hyresgästföreningen Kristallskon, där Gunilla Roxby Cromvall är ordförande, ändra på. Först ut är en julmarknad.

Ny mötesplats

Sponsrade av Stockholmshem ska hyresgästföreningen fixa julstämning på torget till första advent. Ett band kommer spela, en barnkör sjunga, det blir dans runt granen och tomten får en tron på torget.

Marknaden är det första av flera evenemang som hyresgästerna planerar. I vår ska Solbergas 70-årsjubiluem firas på torget och det ska bli flera loppisar. Samarbeten är också på gång med föreningar i området. Engagemanget runt torget är stort.

– Alla blir eld och lågor för att vi har tagit tag i det här. Vi behöver någonstans att samlas här i Solberga. Hela området blir tryggare om vi känner varandra, säger Gunilla Roxby Cromvall.

Solberga – no go-zon eller idyll?

Men de boende kräver också att staden hjälper till att skapa en levande mötesplats. Bättre belysning, upprustning av sittplatser, fler bord, parkeringar för besökande och en plats för barn att leka på är några av hyresgästernas förslag.

Kräver att lokaler hyrs ut

Stockholmshem måste också göra mer för att hitta hyresgäster till lokalerna, tycker Solbergaborna. Det kommunala bostadsbolaget borde gå ner i hyra och öppna för kortare kontrakt så att företag vågar satsa på torget, anser Gunilla Roxby Cromvall.

– Det är flera miljoner i hyresintäkter som slösats bort av Stockholmshem. Det går jättebra för den nya krogen och alla häromkring vill ha ett kafé. Nu måste de här lokalerna hyras ut, säger hon.

SöderortDirekt har sökt ansvariga på Stockholmshem men har bara fått ett skriftligt svar från bolagets kommunikatör som uppger att man ser positivt på hyresgästernas arbete och att man aktivt arbetar med att hitta rätt hyresgäster till lokalerna.

Öde. Foto: Sacharias Källdén

Julstämning på torget

Vad: Premiär för julmarknad på Kristalltorget.

När: Söndagen den 1 december.

Det här händer: Rosa Körberg och Stockholm rockers bjuder på musik, Unga örnar kommer med barnkör, jultomten träffar barn på en röd tron och det blir försäljning på torget.

Visa merVisa mindre