"Man måste backa och se vad man har gjort, så att det blir proportionerligt. Det är spännande att måla så här, lite nytt!" säger esteteleven Sabina Carlson, till höger. Foto: Louise Bornhall

De sätter färg på skolans väggar

En lång, tillfällig gipsvägg omsluter matsalen i Järfälla gymnasium som byggs om. Med penslar och färg ger nu ett gäng elever väggen nytt liv.

  • Publicerad 11:50, 28 aug 2019

Det är tisdagseftermiddag i Järfälla gymnasium i Jakobsberg. Samtidigt som många sitter bänkade i sina klassrum, har ett tjugotal elever som går tredje året på estetprogrammet flyttat ut sin lektion i en korridor.

På dagens schema står nämligen att måla en av skolans väggar, närmare bestämt den tillfälliga gipsvägg som omsluter matsalen under det närmaste året då den byggs om.

– Det här öppnar upp fantasin, man får bolla idéer med folk. Nu har jag målat något jag annars inte skulle ha gjort, säger eleven Wilma Blomberg.

Hon tycker att det här sättet att måla är en utmaning.

– Man vill inte måla över någon annans jobb, och det är svårt att måla så här stort. Men det är så man lärt sig! Och folk som går förbi har varit nyfikna och frågat saker.

Grupparbete på en vägg

Innan det blev dags att sätta färg på väggen, som ska stå kvar i ungefär ett år, fick klassen gemensamt skissa på idéer utifrån temat skola i förändring – ett tema som tolkats ganska fritt – och måla med kritor på väggen innan det blev dags för riktig färg.

De olika motiven krokar i varandra, och på så vis är målningen också ett enda stort grupparbete, menar läraren Linda Svanberg.

– De är beroende av varandra för att få det här att funka, och hjälps åt för att få det klart. Elever som går andra program har gått förbi och velat måla de också, och det kan man förstå, säger hon.

Under veckan har ett 20-tal elever målat väggen ihop, och det kan bli fler estetklasser som får ta vid.

– Det är skumt att måla så stort när man är van vid ett A4, och konstigt att folk går förbi och ser processen. Men nu får vi skryta med det här ett år, säger Nathalie Torrico.

Vid ena änden av verket står Sabina Carlson och målar ett välkänt motiv – Järfällas kommunsymbol.

– Vi hade lite problem med hur vi skulle avsluta väggen, så det fick bli fåret som tittar tillbaka på sina skapelser, säger Sabina Carlson.

Citat. "Kunskap är magi" skriver Nathalie Torrico vid sin del av konstverket. Foto: Louise Bornhall

Avslut. Järfällas kommunsymbol får avsluta verket, och se tillbaka mot de andra. På bild Sabina Carlson. Foto: Louise Bornhall

Stockholm Direkt