Stort. Nu är verket “Flaskpost för framtiden” på plats i tunneln mellan Marievik och Liljeholmen. Det är gjort av elever från Sjöviksskolan. Några av dem var på plats vid invigningen. Foto: Claudio Britos

De sätter färg på trista tunneln i Liljeholmen

En mörk, grå och nedklottrad gångtunnel sprakar nu av färg och fantasi. Liljeholmen har fått ett nytt jättekonstverk skapat av barn från Sjöviksskolan. “Nu har vi gjort Stockholm finare”, slår de fast.

  • Publicerad 11:06, 28 maj 2020

Ett helt gäng med färggranna flaskor kommer lastade med drömmar, magiska möten och uppmuntran till alla som passerar genom tunneln under Södertäljevägen i Liljeholmen.

Så ska Liljeholmen bli av med motorvägen

Det är i passagen till Marievik, där såväl gående och cyklister som bilister och tvärbanesenärer swishar förbi, som det nya upplysta konstverket har placerats.

Med på invigningen var så klart elever från Sjöviksskolan där hela 200 elever i åtta olika klasser har arbetat med verket.

"Väcker bra känslor"

Betongtunneln behövde ett lyft, tycker Mathilda Burström som går på skolan.

– När jag har gått till centrum så har det varit rätt tråkigt att gå i en helt mörk, grå tunnel med mycket klotter. Nu är det väldigt fint, säger hon.

Hon och hennes kompisar är alla stolta över att ha skapat offentlig konst till en så central plats i Liljeholmen, där mängder av förbipasserande kan se det.

– Det är roligt att väcka bra känslor hos folk, säger eleven Ania Myrza.

Även pedagogerna på skolans Levande verkstad, som lett arbetet, var rörda över att se resultatet av deras och elevernas arbete som pågått sen 2018.

Konstverket är tryckt på okrossbar plast och ska kunna klottersaneras utan att det skadas. Men det hoppas pedagogen Lena Holroyd, som tillsammans med Anna Khemi och Gita Lundström ansvarat för bildarbetet, att man ska slippa.

– Det är en fantastisk chans för skolan att få vara med och göra något sånt här. Jag tror det här gör barnen glada och stolta över sin stad. Det här är verkligen något att vara rädd om, säger hon.Trevligare gångstråk

Konstverket, ny belysning och markarbeten i tunneln har kostat staden 1,5 miljoner kronor. Upprustningen är en del av ett större arbete med att göra hela sträckan mellan Hornstull och Telefonplan trevligare att promenera.

Sträckan har pekats ut som ett av stadens strategiskt viktiga stråk som ska rustas för att få fler att vilja gå i ytterstaden. Stadens mål är att hälften av alla “lokala resor” ska göras till fots år 2030. I dag är den siffran 35 procent.

Flaskpost. Ania Myrza och Mathilda Burström från Sjöviksskolan vid konstverket. Ett tema har varit barnens drömmar. Foto: Claudio Britos

Officiellt. Ania Myrza från Sjöviksskolan och projektledaren Fariba Daryani klippte bandet. Foto: Claudio Britos

Framtidens flaskpost

Konstverket som pryder tunneln har flera kopplingar till stadsdelen.

Det är gjort av elever på Sjöviksskolan i Årstadal.

Temat med flaskpost har valts med tanke på närheten till Årstaviken, Tantolunden och de gamla industrierna i området, enligt skolan.

Visa merVisa mindre

Konst i tunneln Foto: Claudio Britos