De ses i Rågsved - för att prata om Sverige

Hur lånar man en bok? Och vad är en deklaration? Hos Medspråkarna i Rågsved får nya svenskar lära sig hur vardags-Sverige funkar, och prata svenska.

  • Publicerad 12:10, 2 maj 2015

Klockan är strax före tio på förmiddagen och deltagarna som ska till Medspråkarna har börjat droppa in. Några hinner ta en kopp kaffe innan. Det är småprat och skratt och klart är att många känner varandra. De har kommit för att prata svenska några timmar, och lära sig om det svenska samhället.       

Eva Mateja, som håller i träffen, uppmärksammar alla på att lokaltidningen är på besök och pratet leds in på tidningar och media i Sverige.

– Vad betyder egentligen lokaltidning? Och vad betyder ordet riks, som i rikstidning? frågar hon och flera deltagare räcker upp handen.

Svaren varierar, en tidning som staten ger ut, föreslår någon, en annan att den måste godkännas av riksdagen.

För vuxna invandrare

Medspråkarna är ett projekt som drivs av Nya Rågsveds Folkets hus och vänder sig till vuxna invandrare som kan prata och förstå lite svenska, och som vill prata mer svenska. Arbetssökande är med i projektet och hjälper till.

– Det är ett otvunget och trevligt sätt att lära sig mer svenska, och känna sig mer trygg med svenska språket. Vi pratar om allt möjligt, sådant som kommer upp. Det kan vara hur vissa saker fungerar i det svenska samhället, om traditioner eller platser, säger Bengt Kihlström, som är med och hjälper till.    

De hjälper även till med kontakter till olika myndigheter, exempelvis Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, och hur man svarar på ett brev. Något som är självklart för en person som är född och uppväxt i Sverige kan vara en total nyhet för en nysvensk person.

– Hur fungerar skatten här? Och kommunen? Vad är en deklaration? Sådana saker kunde jag inte innan jag kom hit. Det är väldigt bra att veta, förklarar Khleel Altayáa, som kommer från Irak.

– Det är lättare att söka jobb om man kan mer om hur Sverige fungerar, säger Ali Khan, även han från Irak.

Några av de som tidningen pratar med är också där för att lära känna nya människor. Alla som är med den här dagen bor i Söderort, de flesta i Rågsved.

– I mitt hus där jag bor talar de flesta arabiska och jag har inte kontakt med så många, säger Katrin, som kommer från Ryssland. 

– Man tänker och pratar bara på sitt eget språk när man är hemma, det blir för lite svenska, därför tänkte jag att jag skulle gå hit, säger Michail, även han från Ryssland.  

Utflykterna populära

Populärt på träffarna är deras utflykter. Sedan starten i höstas har de hunnit besöka Ikea (och kolla in ett svenskt julbord), Högdalens bibliotek, Kulturhuset och Svenska kyrkan i Vantör. Nästa utflykt blir Naturhistoriska riksmuseet, med biografen Cosmonova.

– Det är väldigt kul att komma ut och se nya platser. Bara att lära sig hur man lånar böcker, hur man använder ett lånekort i Sverige. Det visste jag inte tidigare, säger Erminia Margarita som kommer från Peru.

Ett besök som också är planerat före sommaren är Skansen, enligt Eva Mateja, eftersom det är en bra plats att lära sig om Sveriges historia. De flesta i rummet har aldrig hört talas om Skansen. Djur? Ja, det låter väl trevligt, enas de.  

Medspråkarna äger rum tre dagar i veckan, tisdag till torsdag. Vissa kommer dit alla dagar, andra en gång i veckan. De brukar bli mellan 10 och 15 personer varje gång.

– Vi har anpassat tiderna så att de kan plugga eller jobba och ändå hinna gå hit. Och det finns plats för fler, säger Bengt Kihlström.

Det här är Medspråkarna

Drop in för vuxna som kan prata och förstå lite svenska, och som vill prata mer svenska. Aktiviteten är frivillig och gratis och drivs av Nya Rågsveds Folkets hus. Arbetssökande deltar i projektet och hjälper till. Medspråkarna startades i höstas.

Efter sommaren startar ett uppsökande arbete för att få fler att vilja vara med.

Vill du vara med?

Kom till Nya Rågsveds Folkets Hus någon av
följande tider:
tisdag 10-12, onsdag 10-12, torsdag 13-15

Var: Rågsvedstorget 11,
t-bana Rågsved.

Kontakt medsprakarna@nrfh.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43