SÅNGOGRAM. Här sjunger Parkören utanför ett seniorboende på Stora Essingen. Foto: Fredrik Lindquist

De sjunger på beställning för coronaisolerade

Ring eller skriv – så sjunger de. På Stora Essingen har grannkören startat upp med körsång på beställning för de som sitter isolerade under coronakrisen.

  • Publicerad 16:30, 28 apr 2020

VANDRANDE KÖR. Parkören går och sjunger för boende på Stora Essingen. Foto: Fredrik Lindquist.

Parkören på Stora Essingen drog igång för tre år sedan som ett sätt för ö-borna, gammal som ung, att mötas. Nu har de dragit igång ett initiativ för att skänka en stunds glädje åt de personer som sitter i karantän under coronakrisen. De två senaste torsdagarna har de gått runt på ön och sjungit för personer som antingen önskat själva, eller som velat överraska någon annan med en sång. Idén föddes vid en repetition.

Deras knep för mer grannkärlek – startade kör

– Vi hade uppehåll under mars på grund av omständigheterna. Men när det blev ljusare så flyttade vi fram vår repetitionstid så vi kunde ses ute och sjunga i parken. Då var det en i kören som föreslog att vi skulle sjunga för hennes grannar som satt instängda i karantän, berättar körledaren Susanna Fritz.

– Sedan sjöng vi för en tidigare medlem och bestämde att vi skulle fortsätta gå runt och sjunga så här under resten av vårterminen. Det kändes som att det var riktigt uppskattat, både av de som var hemma och förbipasserande.

Så här långt har det varit vandrande körsång vid två torsdagar. Nu senaste stod kören även utanför ett seniorboende på ön.

– Det var många som kom ut på balkongerna, sjöng med och filmade. Det var många glada ansikten vilket kändes jätteroligt och meningsfullt, säger Susanna.

De som vill önska en låt eller ge en sång till någon annan får höra av sig till kören via någon av Facebook-grupperna på Stora Essingen där de lägger upp inlägg, eller ringa till Vängåvan. Intresserade är även välkomna att medverka själva i kören, något fler har fått upp öronen för att den finns på ön i och med deras sångvandringar.

– Det är roligt att vi får synas och självklart är man välkommen att prova. Kören är till för alla och vi sjunger allt möjligt, säger hon.

Så kan du önska sånger

Parkören repar varje torsdag klockan 18.30 och samlas vid Vängåvans parklek. Först sjunger de upp sedan går de ut på sångpromenaden.

För att önska en sång, gå in på körens egen Facebook-sida "Parkören - kören på Vängåvan, eller i Facebook-grupperna "Stora Essingen" eller "Essingenytt" där kören gör inlägg. Du kan också ringa Vängåvan på 08-656 34 06.

Visa merVisa mindre