Premiär i Fruängen. I höst startar Löparakademin för första gången upp i Fruängen. Diana Tran är programkoordinator på Löparakademin som varje år har runt 400 deltagare. Foto: Mikael Andersson

De ska få Fruängens nior att löpa – för bättre betyg

Succékonceptet sprider sig. En ideell förening vill att ungdomar i Fruängen snör på sig joggingskorna och ger sig ut i löpspåret – för att höja betygen.

  • Publicerad 11:17, 24 maj 2017

Den ideella föreningen Löparakademin har sedan 2012 arrangerat flera utbildningsprogram för niondeklassare runt om i Stockholm. Programmet, som bland annat erbjuder gratis löpträning och workshops, har både förbättrat ungas studieresultat och uppmuntrat till en mer aktiv livsstil.

Premiär i Fruängen

Nu kommer framgångskonceptet för första gången till Fruängen.

– I Fruängen vill vi starta ett tioveckorsprogram. Vårt mål är att fler unga ska bli fysiskt aktiva. Upplägget är att vi tränar två dagar i veckan och har workshops en gång i veckan där man får man lära sig om hur träningen kan användas i studier och framtida arbetsliv, säger Diana Tran, programkoordinator på Löparakademin.

Tidigare års program har varit väldigt uppskattade och Diana Tran tycker det är fantastiskt att se ungdomars utveckling.

– Varje år är det över 400 som deltar. Många får bättre självförtroende, självkänsla och högre betyg, berättar hon.

Avslutas med millopp

Programmet avslutas med ett 10-kilometerslopp. En skrämmande distans för många. Här ska man däremot inte behöva känna någon press.

– Det är långt, men vi har haft deltagare som i början bara orkat springa 500 meter och som sen klarat det. Det är fantastiskt att se, men man ska inte känna någon press. Det finns inga krav på att man ska ha träningsvana. Vi fokuserar inte på tider och prestationer. Alla tränar efter sina egna förutsättningar.

Något som är speciellt för Löparakademins program är att många tjejer deltar, vilket inte är fallet i andra idrottsföreningar.

– Vi lockar många tjejer. Ungefär 55 % av de som deltar är tjejer och det är nog för att vi har en hel del kvinnliga ledare. Löpning är nog också en attraktiv träningsform för många tjejer, säger Tran.  

Tioveckorsprogrammet i Fruängen startar nu i höst och mellan 25–35 ungdomar förväntas delta. 

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Därför kör flygplan på låg höjd över stan

Nyheter Flyger fram och tillbaka på låg höjd över Stockholm – mitt i natten I dagarna kommer ett litet propellerplan dåna över Stockholm på låg höjd på nätterna.tisdag 11/12 19:50

Avgjort: Så här blir SL:s nya priser

Nyheter Hela prislistan för nästa år nu bestämd Idag har landstingets budget manglats i fullmäktige. Nu står det klart vad de kostar att åka med SL i kollektivtrafiken nästa år.tisdag 11/12 15:48