I veckan öppnade sommarkaféet på Jakobsbergs gård – med gratis boule för alla. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

De ska få hela södra Stockholm pepp på boule

Billigt fika – och gratis boule för alla. Det utlovar personerna bakom Jakobsbergs gårds nya sommarkafé, som slog upp sina portar i veckan.

  • Publicerad 15:52, 3 maj 2019

Det är den nybildade kulturföreningen Boule, musik och mekanik som i sommar kommer driva sommarkafé på Jakobsbergs gård i Bredäng.

– Vi som driver det här kommer från musiken och boulen och vi vill etablera ett nytt ställe här i de södra förorterna. Hit ska man kunna komma, ta en billig fika och dessutom kunna spela lite boule, kubb eller andra sällskapsspel. På andra ställen i Stockholm tar de 450 kronor i timmen för att spela boule, här ska man kunna göra det helt gratis, säger Claes Wiberg, initiativtagare.

Vill locka fler

Han och dottern Simone Wiberg har varit delar av boulescenen länge. Och nu hoppas de kunna locka fler till den franska sporten.

– Jag hoppas att ungdomar ska komma hit och se att det här är kul att hålla på med. Återväxten inom boule är ju inte världens bästa och medelåldern är rätt hög. De behöver inte bli elitspelare, men de kan få en rolig sysselsättning, säger Claes Wiberg.

– Och även pensionärer eller föräldralediga. Vi kommer ha plats för kubbspel på baksidan, så att man inte störs av boulen och kloten som slår mot varandra, säger Simone Wiberg.

Vad är det som är så roligt med boule?

– Det är att vanliga människor snabbt kan lära sig reglerna, man kan rätt tidigt börja spela även mot elitspelare. Och det finns ett djup i sporten som det tar ett tag att komma in i. Dessutom så behöver man inte ha några speciella förutsättningar för att spela – här lånar vi ut kloten, men köper man egna kan man lira i princip varsomhelst, säger Claes Wiberg.

– Jag fastnade för människorna! Boulemänniskor är alltid väldigt öppna och varma. Även om det finns en prestige i spelet så gör det inte det bland människorna, det är alltid avslappnad och välkomnande stämning, säger Simone Wiberg.

Öppet fram till 15 september

Förutom den 11 och 12 maj kommer sommarkaféet ha öppet varje dag fram till den 15 september på Jakobsbergs gård.

– På tisdags- och torsdagskvällar har vi en specialare, kortlek, där man lottas ihop med med- och motspelare. Till det kanske man måste ha testat boule någon gång förut, men annars är alla hjärtligt välkomna så hjälper vi till med instruktioner, säger Claes Wiberg.

Sommarcafé på Jakobsbergs gård

Sommarcaféet på Jakobsbergs gård har öppet klockan 10 till 17 måndagar, onsdagar och fredagar och 10 till 21 på tisdagar och torsdagar. Lördag och söndag klockan 11 till 16.

Bouleklot, kubb och sällskapsspel lånas ut gratis.