Noa Martin och Gabriel Englund vill få sina jämnåriga att våga tala inför grupp. Foto: Privat

De ska få Järfällas unga att våga tala ut

Hur ska man göra för att våga räcka upp handen i klassrummet eller ställa sig vid tavlan och redovisa inför hela klassen? Det vill 15-åringarna Gabriel och Noa visa Järfällas högstadieelver.

  • Publicerad 17:57, 24 aug 2016

Gabriel Englund och Noa Martin har precis börjat nian på Internationella Engelska skolan i Jakobsberg. Nu vill de ordna studiecirklar för att deras skolkompisar och andra Järfällaungdomar ska lära sig tala inför grupp.

Idén föddes efter att de hade varit med och ordnat en insamlingsgala på skolan, där de själva framträdde inför hela skolan.

– Efter den kom det fram folk och sa att vi var modiga som vågade ställa oss på scen. Då tänkte vi att det är många i vår skola och i vår ålder som har svårt att uttrycka sig inför grupper eller räcka upp handen i klassen, berättar Gabriel.

Inför sommaren beslutade de sig därför att söka till En snabb slant, kommunens stöd till unga som vill starta ett projekt.

Det har nu resulterat i till att börja med tre studiecirklar i september, där omkring tio elever ska samlas.

– Jag tror att övning ger färdighet i det här, och tillsammans kan vi öva bort rädslan för att prata inför andra, säger Gabriel.

"Alltid lika nervöst"

Han och Noa planerar inför olika övningar som de ska träna på under tre tillfällen på lördagar.

– Vi kommer att ses i en begränsad grupp så att alla får turas om att prata inför varandra för att jobba bort nervositeten, säger Gabriel.

Hur tycker du själv att det är att tala inför grupp?

– Det är alltid lika nervöst oavsett hur mycket man tränar. Jag har gjort det några gånger nu, så jag har blivit bättre. Det är en stor lättnad när det kommer till skolprojekt, att man känner att man vågar prata.

Kostnadsfria

Hur vanligt tror du att det är att man tycker att det är jobbigt?

– Jag tror att det är väldigt vanligt, oavsett hur mycket skolorna hjälper till att förbereda eleverna. Jag har sett en del dokumentärer från USA, där de börjar öva i väldigt tidig ålder. De får en helt annan erfarenhet. Jag tror att det finns en ganska stor skara som kanske inte har scenskräck, men som tycker att det är jobbigt att uttrycka sig i större grupp.

Hur gör du själv för att hantera det?

– Jag försöker hålla mig så lugn jag bara kan och tänka att bara man börjar prata så går det bra. Många har en bild av hur något ska utspela sig när man går upp, men när man väl står där är det inte så farligt.

Kursen är till för barn och unga födda mellan 2001 och 2005.

Tiderna är mellan 11 och 12.30 och de kommer att hålla till i lokaler vid Maria kyrka i Jakobsberg. Kurserna är kostnadsfria och de söker nu fler deltagare - de som vill anmäla sig kan höra av sig till Gabriel på gabriel.englund@hotmail.com.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ska skolsegregationen i Järfälla brytas

Nyheter Ny plan ska få nyanlända att välja bort Tallbohov Förra hösten gick hälften av alla nyanlända elever i kommunen i skolor i Jakobsberg. Nu har en ny plan tagits fram för att bryta trenden – bland annat ska nyanlända erbjudas gratis SL-kort för att...fredag 21/9 15:47

Här slungas höstens söta guld

Nyheter Honungssäsong på Eggeby gård Medan vi rullar igång hösten med arbete, hämta-lämnastress och rutiner går invånarna i stadens bisamhällen in i viloläge. Och för biodlarna på Eggeby gård är det dags att ta hand om säsongens...torsdag 20/9 16:24