Ida Strandelin, Inka Schön och Alexandra Sandberg går igenom projektets upplägg. Foto: Mikael Andersson

De ska få Tallbohovs tjejer att plugga vidare

Ett gäng tjejer i åttan på Tallbohovskolan på Söderhöjden deltar i ett projekt där de ska motiveras till att plugga vidare efter gymnasiet. Ett projekt som uppskattas av tjejerna, men som också väckt kritik.

  • Publicerad 16:13, 20 nov 2017

Ett tjugotal tjejer från årskurs åtta sitter utspridda vid tre bord i ett klassrum på Tallbohovskolan. Framför sig på borden har alla var sitt rött häfte de ska skriva ner sina förväntningar i. De deltar nämligen i projektet "Tjejer på väg mot högre utbildning". Det startades och drivs av Järfälla-läraren Ida Strandelin som tidigare jobbat på skolan.

– Det var väldigt mansdominerat i klassrummen. Jag kunde inte undervisa så mycket som jag ville, vilket många tjejer blev lidande av. Jag ville inte släppa taget om dem när de var så intresserade, säger hon.

Tanken med projektet är att tjejerna genom övningar i studieteknik, studiestöd och besök på universitet ska få upp ögonen för att plugga vidare. Idén fick Ida Strandelin genom erfarenheten att det oftast är killar som lyfts i liknande satsningar, men att det inte är en självklarhet i områden som Söderhöjden, där Tallbohovskolan ligger, att någon pratar med tjejer om högre utbildning. Samtidigt berättar Ida Strandelin att hon mött en hel del kritik mot att projektet riktar sig till bara tjejer, även inom lärarkåren.

– De tycker att tjejer redan är motiverade. Men man kanske saknar en förebild även om man är motiverad. Man har sina höga betyg, men vet inte vad man ska göra av dem, säger Ida Strandelin.

Johanna Elmqvist och Natalie Gourie skriver ner sina förväntningar på projektet i anteckningsblock som de fått. Foto: Mikael Andersson

Läraren Ida Strandelin har tidigare undervisat på Tallbohovskolan som tillsammans med Kvarnskolan deltar i projektet. Foto: Mikael Andersson

"Varför inte ta chansen?"

Lärarstudenten Inka Schön, som ihop med juridikstudenten Alexandra Sandberg deltar som studiestöd i projektet, instämmer. En manlig lärarkollega har reagerat på projektet med att fråga "det behövs väl inte, tjejer läser väl vidare ändå?".

– Jag blev ställd och hade svårt att bemöta det. Bara för att en tjej är tyst och skriver betyder inte det att hon förstår, säger Inka Schön.

Hon påpekar att universitetsutbildning är långt ifrån en självklarhet för alla.

– I området där jag växte upp jobbade folk som busschaufförer. Jag visste inte att det fanns möjlighet att plugga vidare, säger Inka Schön.

Vid ett av borden sitter Aishe Koyuncu och Nancy Kouki och stryker under nyckelord i en text de just läst.

– Jag vill få hjälp att välja linje inför gymnasiet, och få en bild av hur det är på universitetet. Det känns som att man kommer lära sig mycket, säger Aishe Koyuncu.

Kompisen Nancy Kouki håller med.

– Båda mina systrar går natur. Jag vill också gå det, för att det är brett. Men jag vet inte vad jag vill bli, säger hon.

Tjejerna har själva valt att delta i projektet, och det fanns klasskompisar som inte var intresserade. Men för Nancy Kouki var valet självklart.

– Vi får en chans. Varför inte ta den?

Tjejer på väg mot högre utbildning

Projektet drivs av läraren Ida Strandelin som får hjälp av lärarstudenten Inka Schön och juridikstudenten Alexandra Strandberg, som deltar som studiestöd. Projektet håller på fram till påsk. Från Tallbohovskolan deltar ett 20-tal tjejer och från Kvarnskolan 5 tjejer. Järfälla kommun och Stockholms universitet har gett ekonomiskt stöd till projektet. Ida Strandelin drev ett liknande projekt med en mindre grupp tjejer på Tallbohovskolan i våras.

Stockholm Direkt