Nancy Halawji och Lanja Salar får hjälp av Emelie Ståhl, som driver ett plåtslageri, med att göra sina egna ljuslyktor. Foto: Mikael Andersson

De ska få Trollbodaskolans tjejer att bli plåtslagare

Framtidens drömjobb? I veckan fick femton tjejer på Trollbodaskolan testa på att arbeta som plåtslagare – ett led i att locka fler kvinnor till branschen.

  • Publicerad 11:48, 24 okt 2017

Ibland är det lite grabbig jargong, men jag har känt mig väldigt välkommen

– Är det någon som bestämt vilket program de ska gå på gymnasiet?
Femton tjejer i rummet, bara en hand åker upp luften. Det är eftermiddag i Trollbodaskolans träslöjdssal och i dag står plåtslageri på schemat för tjejerna i åttan.

Det är branschorganisationen PVF Yrke & Utbildning, som nyligen börjat med workshops i skolan speciellt riktade mot unga tjejer. Tanken är att fler ska få veta vad en plåtslagare gör och få prova att arbeta med materialet. Det för att locka fler tjejer till branschen som består av 99 procent män.

– Vi tillverkar i stort sett allting själva, säger Mathilda Klinger Danielsson och pekar på en Powerpointbild. Hon är plåtslagare och deltar i PVF:s projekt tillsammans med kollegan Emelie Ståhl.

Efter att ha visat olika verktyg presenterar hon dagens uppgift: att göra ljuslyktor i plåt.

"Praktisk inriktning är roligare"

Vid ett av borden sitter Lanja Salar som går i åttan, framför henne ligger ett instruktionsblad för ljuslyktan som ska byggas. Hon har inte tänkt så mycket på vad hon vill jobba med i framtiden, men tränar fotboll flera dagar i veckan.

– Jag vill gå ett sportgymnasium. Praktisk inriktning är roligare, säger Lanja Salar.

Intill henne sitter Nancy Halawji, som också är osäker på vad hon vill jobba med i framtiden.

– Jag har inte börjat tänka på det än, man vet inte vad som ska hända senare, säger hon.

De tittar på instruktionspappret, får lite assistans för att komma igång och göra rätt markeringar på plåtbiten som ska klippas och böjas

– Nancy, du har inte spänt fast ritsmåttet ordentligt, säger Lanja Salar.

Plåtslagaren Mathilda Klinger Danielsson berättar för tjejerna i åttan om plåtslagaryrket. Foto: Mikael Andersson

Ritsmått är ett av verktygen som tjejerna använder för att göra sina ljuslyktor. Foto: Mikael Andersson

"Tjejer är exotiska i branschen"

Mathilda Klinger Danielsson går runt mellan borden och assisterar tjejerna. Hon har arbetat som byggnadsplåtslagare i drygt fem år.

– Jag arbetade som undersköterska efter studenten, men ville utbilda mig till något och min syster hade sett ett inslag om att det behövdes plåtslagare. Jag tänkte att en bransch med mycket killar ger en högre lön, berättar hon.

Att arbeta i en så mansdominerad bransch har gått över förväntan, tycker Mathilda Klinger Danielsson, som påpekar att genomsnittsåldern varit ganska låg på de ställen hon jobbat.

– Det kan vara så att kvinnosynen är mer uppdaterad då. Ibland är det lite grabbig jargong, men jag har känt mig väldigt välkommen. Men sen är tjejer exotiska i branschen.

Borta vid ett av borden jobbar tjejerna på med att få ihop sina ljuslyktor.

– Jag gjorde fel först, man skulle klippa längre in, säger Lanja Salar och formar metallen med händerna.

Felicia Bergqvist som sitter bredvid är klar med sin ljuslykta.

– Det här var skönare än att jobba med trä, man fick inga flisor i händerna!

Så mycket får Stockholm i höstbudgeten

Nyheter Miljoner till arbete mot segregation I höstbudgeten som regeringen presenterade i dag höjs statsbidraget till kommunerna med 3,5 miljarder kronor. Så här stor del av kakan får Stockholm.onsdag 18/9 11:27

SL förbjuder elsparkcyklar överallt

Nyheter Nytt beslut Nu sätter SL stopp för elsparkcyklar i kollektivtrafiken, så länge du inte äger den själv.onsdag 18/9 10:54

Vi är Västerort

Stockholm Direkt