De ska ge Stockholm ett eget King's Cross

Åtta miljarder kronor. Så mycket vill fastighetsgiganten Atrium Ljungberg plöja in i det framtida Slakthusområdet, för att fräsa ihop ett helt nytt område inspirerat av London. Vi tog en promenad längs köttiga gator med företagets vd, och frågade: hur går det för områdets nattliv?

  • Publicerad 09:00, 6 sep 2018

Vita slakterirockar och ciggpaus, brummande långtradare, gaffeltruckar som surrar omkring. En vardagsmorgon kring halv nio-bläcket så är arbetsdagen igång sedan många timmar i ett av stadens äldsta industriområden, och stanken av kött sticker i näsan.

Annica Ånäs nickar mot en rektangulär betongbyggnad med smutsgul fasad.

– Här ska det bli park, Centrala parken. Men den ska Stockholms stad göra, inte vi, säger hon om tomten på Hallvägen där det idag är en styckerifirma.

Med "vi" menar Annica Ånäs det fastighetsbolag som hon är VD för: Atrium Ljungberg. Att Slakthusområdet med sina 300 000 kvadratmeter, invigt 1912 då man inte ville slakta på inne i stan, står inför en förvandling, är inget nytt. Industri ska ut, människor, kontor och nöje ska in. Pratet har pågått i åratal, starten rycker närmare, och Stadshusets mål är att få allt färdigt till 2030. "Inte orealistiskt, även om saker tar lite längre tid i Stockholm", enligt Ånäs.

Här är nya visionen för Slakthusområdet

Körvkvarter. Inom kort är livsmedelsproduktionen här ett minne blott.

Guidar. "Vi vill bevara områdets själ", säger Annica Ånäs och Andreas Jaeger från fastighetsbolaget Atrium Jungberg. Här på Rökerigatan ska det bli gångstråk.

Förra veckan skrev hon en avsiktsförklaring med kommunen. Det betyder att man är överens om att gå vidare med bolagets planer på att investera åtta miljarder kronor så att slaktkvarteren blir "en motor för Söderort" med "mat, kultur och upplevelser". Och vad betyder då det, när krogar och 4 000 bostäder ska in där det idag trängs 250 företag med närmare 4 000 anställda, många i blåklassade byggnader som inte får rivas? Jo, till exempel:

– Rökerigatan här ska bli gångstråk med restauranger och småskalig handel, för att inte konkurrera med Globens köpcentrum, berättar en förtjust Andreas Jaeger, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg, och pekar upp längs gatan.

Kraken och korvkiosk försvinner

Där ska p-huset med klubben Kraken i botten rivas, precis som kötthuset intill, för att ge plats åt denna handel samt en ny t-banestation. Mer rivande blir det kring Fållan, en mindre fyrkant med fem träd och en bänk, som ska utvecklas till en fullstor park. Då jämnas ett gatukök och flertalet industrihus med marken.

Nu börjar jättejobbet med att hitta nya hem åt alla de företag som måste flyttas; ett knepigt pussel som Atrium Ljungberg och andra inblandade parter ska lägga. På sikt ska all livsmedelsproduktion bort från Slakthusområdet.

Granne med Globen. Till 2030 hoppas staden att nya Slakthusområdet ska vara helt klart.

Nattligt. Slakthuset är en av de klubbar som folk är rädda ska försvinna när området skiftar karaktär.

På Stora skorstensgatan, ett starkt korvluktande kvarter, ligger den rejält rymliga Förbindelsehallen. Där vill Atrium Ljungberg öppna upp ändan mot Styckmästargatan, och skapa en öppen hall för klubbar och verksamheter.

– Vi vill inspireras av London och skapa lite av ett Stockholms King's cross, säger Annica Ånäs.

"Vi vill ha en puls som lever dygnet runt"

I Slakthusområdet finns redan ett par nöjesetablissemang. Röster har höjts för att det rätt ruffiga nattlivet nu är hotat, då bostadsrättsägare och danssugna nattugglor har en historia av att absolut inte trivas ihop i den här staden. Oftast är det klubbkidsen som förlorar. Annica Ånäs ser inget problem i att bostäder och klubbar finns inom samma område.

Tvärtom kommer kulturverksamheter av olika slag att vara en viktig ingrediens i det nya Slakthusområdet, enligt henne. Hon beskriver det som att Atrium Ljungberg vill "ta hand om platsens själ och samtidigt addera något nytt och modernt, för en spännande blandning".

– Vi får hitta ett sätt så det fungerar. Det ska inte bli ett kontorsområde som är helt dött om kvällen, eller bara bostäder där det är öde om dagen. Vi vill ha en puls som lever dygnet runt, säger Annica Ånäs.

Nya stadsdelen i södra Stockholm tar form

Snabbfakta: Slakthusområdet, så blir det

4 000 bostäder av olika typer

10 000 arbetsplatser

Blå linjen förlängs hit

Slakthusområdet blir ny tunnelbanestation med tre uppgångar: Rökerigata, Hallvägen, Slakthusgatan

T-banan anläggs 2019-2025

Stationerna Globen och Enskede gård bommas igen

Byggstart 2019-2020, tidigast

Första inflytt 2022-2023

Allt klart kring 2030