TROJKAN. Evelina Nilsson, Peter Hertzman och Gustav Gehlin vill få fler att njuta av bortglömda svenska smaker på nya restaurangen Tabberaset. Foto: Sophie Stigfur

De ska göra svensk husmanskost hett igen

Med knäckebröd gjort på tallbark, hjortrondrinkar och blodpudding vill Södermalms senaste restaurangtillskott ta stockholmarna tillbaka till bondesamhället.

  • Publicerad 13:03, 7 sep 2018

I Emil i Lönneberga finns ett kapitel som heter Stora Tabberaset i Katthult, som handlar om när Emil, till sin fars förtret, bjöd in alla fattighjonen i byn och bjöd dem på maten som fanns i huset. Något som inspirerat trojkan Evelina Nilsson, Peter Hertzman och Gustav Gehlin så pass mycket att de nu slagit upp portarna för sin nya restaurang – med namnet Tabberaset.

– Vi har skapat det vi själva saknat, nämligen genuin och vältillagad svensk husmanskost. Vi vill ta vara på svenska gamla mattraditioner från det gamla bondesamhället, som knappt går att hitta någonstans i Stockholm i dag. Det ska vara festligt, hemtrevligt och gott – utan att för den skull vara dyrt, säger Evelina Nilsson.

Hon tar thailändska tapas till Södermalm

Kroppkakor, sill och fläsklägg är några av de klassiska rätterna på menyn. Drinklistan doftar av hjortron och lingon. Men kocken Peter Hertzman poängterar att även om råvarorna är av den gamla skolan så presenteras de här i ny skrud. Restaurangens variant av blodpudding till exempel serveras i form av en blodplätt med lingonglass, bacon och smörstekt isterband.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och knäckebrödet är bland annat gjort på mald tallbark som plockats i skogarna i Söderort.

– Det behöver inte vara dyrt för att det ska vara gjort med kärlek och hög kvalitet. Det handlar bara om att förädla det naturen ger oss, säger Peter Hertzman och fortsätter:

– Målet är att yngre generationer ska upptäcka genuin svensk matkultur. En femtonåring idag skulle nog kalla pizza eller pasta för husmanskost. Vi vill visa dem något annat, vårt kulturarv i modern tappning.

Babette öppnar nytt på Södermalm – här bestämmer krogen vad du ska äta

Trion tror stenhårt på att den ännu något anonyma hörnan av Söder, öster om Renstiernas gata, är på stark frammarsch.

– Vi har sällskap av flera välkända krogar i området som Pat's Place, Café Nizza och Nook, som hjälper varandra framåt. Inom en snar framtid tror jag att det här är ett lika etablerat och självklart kluster som Nytorget, säger Gustav Gehlin.

Tabberaset...

...ligger på Folkungagatan 126 och har öppet 10.30-22.00 på vardagar och stänger vid midnatt fredag och lördag.

POPPIS. Blodplätt med lingonglass, bacon, isterband och senapsfrön har blivit restaurangens signaturrätt. Foto: Sophie Stigfur