bakre raden: Nasir, Nahom, Alexander, Niklas, framre raden: Esra, Aria, Kardelen, Amina Foto: Sara Ringström

De ska göra unga röster hörda i 127

Skärholmens ungdomsråd. Vissa har varit med länge, andra har just börjat. Gemensamt är att alla vill göra 127:s ungas röster hörda och påverka beslutsfattarna. ”Vi behöver inte vuxna som pratar för oss”, säger de. Men varför är de med och vad vill de uppnå?

  • Publicerad 10:57, 8 jun 2020

Niklas Bulduk, Skärholmen 

Vi vill framföra de ungas åsikter till politikerna i stadsdelen. På det sättet ska vi öka ungdomars förtroende till demokrati och sätta ett ansikte på demokrati i Skärholmen.

Folk börjar känna till oss. Målet är så klart att alla ska känna till oss och det lyckas vi med genom att synas. Vi går till skolor, till ungdomsgårdar och finns på torget till exempel på Skärholmsdagen. 

Amina Mohamed, Vårberg 

Jag har varit med sen i maj och innan har jag inte tänkt så mycket på hur kommunen jobbar, men jag ser att de gör mycket bra saker, som alla parker till exempel. Jag vill ta del av hur de jobbar och engagera mig för att förbättra för ungdomar.

Nahom Tecle, Sätra 

Jag gick nyligen med i UngSk, i lördags faktiskt. De saknade någon från Sätra och jag tänkte, jag kör. Det är fantastiskt med ett ungdomsråd som kopplar ihop unga med politiker. Att vi är spridda från Bredäng till Vårberg är en stor styrka, vi täcker alla områden. Och Skärholmsdagen är ett exempel på hur vi kan jobba för att nå ut till ungdomar. 

Alexander Zadruzni, Skärholmen 

Många gånger vill vuxna ungas bästa och tror sig veta vad det är och talar för oss. Jag vill höja ungdomars röst så att de känner sig delaktiga. Jag får mitt driv från passionen och kärleken jag har för Skärholmen. Jag är trött på att höra negativa åsikter om Skärholmen, så jag vill vara med och lyfta det som är bra och motverka det som är dåligt. 

Jag brinner också för att integrera unga, som ensamkommande flyktingar. På det sättet är UngSk ett verktyg. Ett exempel är ett projekt vi gjorde förra året med ensamkommande ungdomar. Vi gick till skolor och pratade med dem och sen spenderade vi helt enkelt tid med dem, vi kollade på Champions League-finalen tillsammans. Det är ett bra steg att lära känna varandra och att få dem att känna sig delaktiga.

Esra Malik, Vårberg 

Jag vet att många unga känner att det inte finns någonstans att hänga på helgerna. Förra året arrangerade vi drive in-fotboll, det är ett exempel på vad vi kan göra för att det ska finnas aktiviteter på helgen. 

Jag vill speciellt att tjejer ska ta mer plats, det är inte många tjejer som vågar ta ställning, ta plats och komma på evenemang. Det är svårt just i orten, det känns som att det finns en viss attityd och att man som tjej ofta får höra ”gå inte ut på kvällen, gå inte på det eventet”. Det går in i våra hjärnor och man håller sig åt sidan istället för att ta plats. 

Aria Mostafa, Bredäng 

Jag vill förbättra orten men jag visste inte hur jag ska gå tillväga. En kvinna på ungdomsgården i Bredäng nominerade mig till ungdomsrådet och nu är jag här. Det här är inte målet men ett trappsteg till det jag vill göra - skapa en egen förening. Jag vill att ungdomar ska förstå sin potential. De vänder sig till kriminalitet eftersom de tror att de inte kan bättre. Jag ser unga killar söka till bygg eller att bli elektriker, det är inte fel, men jag vet att många inte känner till att det finns annat dem kan göra. Ingen har berättat för dem. 

Jag tror att det är lättast att börja med de yngsta, att se till att dem har förebilder som de kan sträva efter att bli som. Man kan göra det genom föreningar eller aktiviteter där de kan hitta sin passion, det dem är duktiga på, så att de kan få bekräftelse från något annat än centrum. Men det är svårt, det var samma för mig egentligen, jag har inte hittat min passion förrän nu. 

Kardelen Topak Yilmaz, Bredäng 

Jag känner många som är rastlösa och hänger i centrum, och jag ser hur det leder till kriminalitet eftersom de inte har något för sig. De inspireras av varandra och faller för grupptryck. Men om unga får sin röst hörd och har något att göra, som drive in-fotbollen, så kommer de inte hänga i centrum. 

Jag vill också vara med och utveckla bilden av vår stadsdel. Jag går på gymnasiet på Östermalm och där finns en vi-och-ni-mentalitet. Det känns som att dom tänker så för att förorterna är mindre utvecklade, det finns inte lika mycket att göra här. Om man åker till stan så finns det jättemycket att göra. Här är det livligt men på ett annat sätt, man är i centrum, och bara står. 

Nasir Hussein, Skärholmen 

Här i Skäris finns det inte så många aktiviteter. När jag var 13 spelade vi bara fotboll och man tröttnade till slut. Jag vill att nya generationer ska få en bättre chans genom nya aktiviteter. Om vi dessutom presenterar gör det när de är yngre kanske de hittar sin talang tidigt. Och just fotboll finns den här idén om att det är maskulint men killar kan ju vara intresserade av annat, som balett, det kan också vara maskulint. Man måste få prova i alla fall, jag hittade aldrig min talang när jag var liten. Men nu har jag hittat den, jag kör brasiliansk jiu jutsu. Men jag var tvungen att prova själv och söka mig ut. Alla gör inte det.