Sex på söder. Annika Grufman Kalén och Ingela Löwenthal vill locka fler att prata relationer och intimitet. Foto: Sacharias Källdén

De ska hjälpa Stockholms par till bättre sexliv

Stress, skärmar och storstadshets skjuter stockholmarnas sexlust i sank. Nu satsar RFSU på stadens första familjerådgivning med fokus på liggandet – både det ovanliga och vanliga.

  • Publicerad 20:00, 23 mar 2019

HBTQ-folk, polyamorösa och asexuella. Stjärn-, regnbågs- och standardiserade heterokärnfamiljer, med eller utan barn. Kom en, två, tre, kom fler, samtidigt. RFSU:s nyöppnade rådgivning ska finnas till för alla som vill prata – och få råd om – nuppa.

– Jag träffade ett ungt par som ansåg att sex, det är penetration och att båda får orgasm, helst samtidigt. Annars har man inte haft sex! Där kan vi lugna och förklara att det finns massor av annan sex, berättar Annika Grufman Kalén, en av tre psykoterapeuter på familjerådgivningen.

De fixar sexualkunskapen de själva inte fick

De flesta tycker att det svårt att prata om sex. Grufman Kalén säger att hon under 13 års jobb i Huddinge aldrig träffade ett manligt homosexuellt par. Nu, här på Medborgarplatsen, är tanken att försöka nå de människor som lätt hamnar i skymundan. Inget dömande, utan en sexologisk spetskompetens som kanske saknas på en "vanlig" familjerådgivning.

Sexråd är som en bilbesiktning

Vanligt är att par väntar för länge med att söka hjälp, när problemen gått så långt att förhållandet är kört: "Precis som vi besiktigar bilen behöver kärleksrelationer kontinuerlig omsorg."

Hennes kollega Ingela Löwenthal räknar upp återkommande frågor: samlagssmärtor, erektionsproblem, porrkonsumtion och chattsex som går överstyr, och den förlegade synen att en relation ger rätt till sex.

– Så många som haft sex de inte velat för att ställa upp. Nej, det finns inga rättigheter och skyldigheter i sex, säger hon.

Kanske finns där ett trauma som satt spår, eller ett barn i familjen som utsatts för en våldtäkt, vilket påverkar föräldrarnas sexliv. Eller bara en simpel identitetsfråga: vem är jag, och vem vill jag ligga med?

Subventionerat. Kommunen finansierar varje besök till hälften. Foto: Sacharias Källdén

Numera helt okej att killar inte är kåta

En av de vanligaste situationerna är död lust. Det skapar polarisering i ett förhållande där en part inte alls är sugen, och den andra känner sig avvisad.

Det avlidna kåtheten kan härstamma från många saker. Utbrändhet, antidepressiva mediciner, och samhällets prestationskrav på att vara framgångsrik. Människor har familj, karriär, vill framstå som lyckade och lyckliga – men samtidigt får press och stress sexlusten att sina.

– Förut var det kvinnor som pratade om det. Nu är det ofta män i 30-årsåldern som söker hjälp för bristande sexlust. Dels beror det på att det är mer accepterat att prata om det, myten om mannen som alltid vill är på väg bort. Och dels beror det på den ökade stressen, förklarar Löwenthal.

Skärmar dödar pipp

Att pulsen är snabbare och livet är hårdare i en storstad som Stockholm, med långa resvägar och stort nöjesutbud som konkurrerar om tiden, gör det inte lättare att få till det. Och i en stad där många är inflyttade gör brist på socialt nätverk att barnpassning är extra svårroddat.

De ständigt uppkopplade mobiltelefonerna stämplar terapeutduon som ett gissel då man aldrig är helt tillgänglig i stunden. Förutsättningarna för intimitet försvinner i allt brus.

– Och filmindustrin, den gör mig så irriterad. Där är det pang på. Filmerna ger ofta sken av att sex ska gå fort. Men skönt sex tar tid, säger Löwenthal.

Så får du bättre slidsex – här är sexexpertens 6 bästa tips

RFSU:s familjerådgivning

Adress: Medborgarplatsen 3, i Söderhallarna, plan 7.

Pris: 90 minuter kostar 450 kronor. Rådgivningen är subventionerat av Stockholm stad, så minst en person som söker måste vara folkbokförd i kommunen. Du måste också vara över 18 år.

Telefon för bokning: 08-692 07 97. För telefontider, se rfsu.se.  

Visa merVisa mindre