Scouterna och Google Sverige kartlägger stigar tillsammans för att få allmänheten att bege sig ut i naturen. Foto: Scouterna

De ska kartlägga Vallentunas otillgängliga platser

Google Sverige och svenska scouterna har inlett ett samarbete för att kartlägga scouternas smultronställen och locka allmänheten ut i skogen. Nu kommer projektet till Vallentuna.

  • Publicerad 18:09, 30 jan 2018

Utifrån värderingen ”världen är för alla” föddes idén om ett gemensamt projekt att kartlägga stigar och naturområden där Google Sverige står för teknik och plattform, och scouterna för kunskap om friluftsliv, vildmark och äventyr.

– Det här är en tanke som funnit rätt länge. Vi i scouterna syns ju inte så mycket eftersom vi är så mycket ute i skogen tack vare allemansrätten. Och så tänkte vi - hur kan vi bjuda in allmänheten till naturen såsom vi känner den och få andra att känna sig trygga och bege sig ut i skogen? säger Caroline Thunved, kommunikationschef scouterna.

Då föddes idén att göra en karta varpå scouternas egna reklambyrå vände sig till de som redan har tillgång till en större kartverksamhet - Google Sverige.

– Vi frågade om de var intresserade att kartlägga scouternas smultronställen och det var de.

Kartlägger Angarns naturreservat

Projektet lanserades 6 november och kommer sträcka sig över ett år. Varje helg beger sig scoutkårer i landet ut med kamera för att samla in filmer till Googles Street View och deras egna karta Scout View.

Denna helg är det dags för Vallentuna scoutkår att gå på vandring och dokumentera i Angarns naturreservat med en Scout View-kamera.

– Vi har en begränsad mängd utrustning och bara några få kårer kan gå ut varje helg, därför får kårerna skicka in en ansökan.

Fler scoutländer är intresserade

Nu har fler scoutländer fått upp ögonen för samarbetet mellan de svenska scouterna och Google.

– Nu håller vi på och se om vi kan ta det vidare till andra länder, säger Caroline Thunved.

– I början använde vi en större trekker från Google och den kanske vi kan få tillbaka, men det är mycket enklare än så att filma. Vi sätter fast en 360-graders kamera på en hjälm och så har man en app nedladdad som filmar och sparar.

Ett fint samarbete

Men är det alltså så att scouterna jobbar gratis åt multiföretaget Google?

– Ja det kan man säga att vi gör, men vi får ju också gratis tillbaka i form av våra egna kartor och därför är det ett fint samarbete vars syftet är att få andra att gå ut i naturen och röra på sig mer.

Även på Googles egna Street View kommer det ibland gå att se scouterna som är ute och går om man zoomar in. På scouternas egna kartor kommer det även finnas mer information.

– Vi kommer ha mer dokumenterat och om man klickar på visa områden berättar vi mer om området, hur lång tid det tar att komma dit och hur man tar sig dit.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03