Nobelkockar. Matilda Pylkkö, 18, och Hilda Thomasson Dykert, 17, är två av 43 utvalda att laga Nobelmiddagen i Blå hallen den tionde december. Foto: Claudio Britos

De ska laga mat till 1300 nobelgäster

Nästa vecka ska Matilda Pylkkö, 18, och Hilda Thomasson Dykert, 17, laga mat till 1300 middagsgäster på Nobelbanketten. – Det känns coolt att kungen kommer äta från min tallrik, säger Matilda Pylkkö.

  • Publicerad 10:08, 6 dec 2018

Vitkålen fräser, vildsvinskorven stoppas och de nybakade kolakakorna skärs i sneda snitt. Inne i restaurangköket på Tumba gymnasium jobbar eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet för högtryck inför ett av årets största mathögtider – julbordet. Men Matilda Pylkkö och Hilda Thomasson Dykert har något ännu större som stundar.

Den tionde december kommer de vara bland de 43 kockar som står i köket på Blå Hallen i Stadshuset och lagar trerättersmenyn till Nobelfestens 1300 gäster.

– Det är jättestort! Det här är prestige i restaurangvärlden och vi är bara 17 och 18 år, säger Matilda Pylkkö.

Vet inte menyn

Det var läraren Johan Larsson som drog i några trådar och lyckades knipa två eftertraktade platser i nobelköket. Under tre dagars provjobb fick Matilda och Hilda visa vad de gick för och blev godkända. Nu väntar tre dagars förberedelser och jobbet på själva nobelbanketten.

Menyn är hemlig tills de kommer in i köket samma dag.

– Det är väldigt hemligt, vi måste låsa in våra mobiler, berättar Matilda.

Börjar planeras i maj

De vet inte heller vad de kommer att få för arbetsuppgifter.

– Det kommer ju vara väldigt estetiskt, jag skulle tycka det vore roligt att göra förrätten eller varmrätten, säger Hilda.

– Det är ju ett maskineri där man gör en liten del. Att göra sista lägget på någon av rätterna så man får se hur allt blir vore kul.

Slipad. Hilda Thomasson Dykert vässar kniven och sina kock-kunskaper inför Nobelbanketten. Foto: Claudio Britos

Johan Larsson, lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet, till vänster i bild. Han lyckades knipa två platser i Nobelköket till sina elever. Foto: Claudio Britos

Matilda Pylkkö tycker att det känns spännande att kungen ska äta från en tallrik som varit med och gjort. Foto: Claudio Britos

Nobelmiddagen börjar planeras i maj och förbereds är in i minsta detalj. Inget får gå fel när man ska servera mat till 1300 gäster, varav många är kungligheter, statsråd och nobelpristagare.

Vad är det värsta som skulle kunna hända?

– Att man välter en vagn med färdiglagda tallrikar vore katastrof, det är ju hundra stycken på en vagn! Men de har sagt till oss att det aldrig hänt hittills, säger Matilda.

Men det finns faktiskt 200 extra tallrikar som back-up ifall katastrofen är framme. Och trots oron över att nåt ska gå fel så ska det mest bli kul, tycker de. De hoppas på lite kändisspaning.

– Jag hoppas vi kan titta ut på festen, det hade varit coolt att se kungen, säger Hilda och Matilda fortsätter:

– Det är coolt att känna att det är vi som lagat gästernas mat och att man vet att en tallrik man har gjort kommer kungen att få, säger Matilda.

Tung merit på cv:t

Och mer än att få en skymt av kungligheter och andra kändisar är jobbet på Nobelfesten en tung merit att sätta på cv:t för en framtida karriär i restaurangbranschen som de båda drömmer om.

Hur förbereder ni er inför Nobelmiddagen?

– Med att vila, sova och sitta så ofta vi kan. Vi kommer jobba från morgon till kväll och det kommer att bli mycket stå och gå den dagen, säger Hilda.

Festen i siffror

4 timmar lång är middagen. Kungafamiljen går inte på toaletten under den tiden och det ska helst inte andra gäster heller göra.

1901 hölls den första festen. Den hade 113 gäster.

3 295 kronor kostar ett middagskuvert, det står Nobelstiftelsen för.

10 000 blommor från San Remo pryder borden. Alfred Nobel dog i San Remo.

3 menyer lagas och provsmakas innan en av dem väljs ut.