KAMPANJ. 3D-Modellen av revolvern har döpts om till ritningar av modeller föreställande riktiga skjutvapen, på internet. Foto: Claudio Britos

De ska lura kriminella med 3D-kampanj

Fildelare på internet som försöker sprida ritningar på vapen för 3D-skrivare har stött på motstånd, när de luras att sprida en ritning på något helt annat. 3D-teknikern Rammzi Jawda från Tumba har varit med på ett hörn.

  • Publicerad 13:54, 19 feb 2019

Allt som behövs är rätt material och en 3D-skrivare. 

Då kan en vanlig amatör skriva ut ett fullt fungerande vapen. 

För två år sedan beslagtog polisen i Malmö två skjutvapen som tillverkats av 3D-skrivare under en husrannsakan mot en av stadens tungt kriminella. På internet finns en uppsjö med 3D-modeller av vapen och i dag pågår en debatt i USA kring lagligheten i 3D-utskrifter av vapen.

I Sverige uppmärksammas frågan med kampanjen The Non-Violence Torrent. Genom att lura fildelare på nätet att dela en ritning av en revolver med en knut på pipan ska marknaden för 3D-vapen störas, är tanken.

Modell efter känd design

Tumbabon Rammzi Jawda, som studerar till 3D-tekniker på Xenter, bidrog med expertis under projektet.

– Min del har varit att anpassa modellen så att den går att skriva ut med en 3D-skrivare, säger han.

Modellen är inspirerad av Carl Fredrik Reuterswärds konstverk Non-Violence från 1980.

”Vi fyllde populära fildelningssajter med falska pistol-filer med en avbildning av symbolen, Non-Violence. Den knutna vapnet. Så när människor är på gränsen att skriva ut ett dödligt vapen möts de istället av ett fredligt meddelande,” skriver kommunikationsbyrån Animal, som gjort kampanjen, på sin webbsida.

KONST. Reuterswärds revolver med knut på pipan finns som staty på perrongen i Fittja tunnelbanestation. Det står även framför FN:s högkvarter i New York, Berlin och Peking. Foto: Claudio Britos

En studieledare på Yrkeshögskolan Xenter blev under hösten varse om projektet och frågade sina elever om någon ville delta. Då nappade Rammzi Jawda.

Men han vill samtidigt lyfta fram att det inte är helt enkelt att skriva ut vapen:

– Vad jag vet så är det väldigt få som använder 3D-skrivare för att skriva ut vapen. Det är en tidskrävande process att printa ett vapen, inte minst att designa ett själv. Då är det nästan enklare att köpa ett riktigt istället, säger han.

Kostar ett par tusenlappar

På Xenter finns fyra olika sorters skrivare i olika prisklasser. De kan skriva ut i olika storlekar och använda olika material - som plast eller gips. Skrivaren Rammzi Jawda har använt för att skriva ut den här pistolen kostar ett par tusenlappar.

Modellen från kampanjen tar ungefär ett dygn att skriva ut och består av tre delar som har limmats ihop. Rammzi Jawda ser dock ett större nöje i att bygga radiostyrda fordon - eller hjälpa till hemma.

– Nu när man kan det här så frågar farsan om jag kan skriva ut det ena och det andra. Senast fick jag göra en koppling till dammsugarslangen som hade gått sönder, säger han.