Marscherar. Eva Nykvist och Maria Björkström tar den stora BB-marschen till Enköping. Foto: Daniel Sjöberg

De ska marschera i Enköping för BB-vården

Den 20 augusti går BB-marschen genom Sverige. Eva Nykvist och Maria Björkström har tagit initiativet till en marsch i Enköping. – Det går verkligen åt fel håll. Det läggs ner platser när det behövs fler. Jag förstår inte, säger Eva.

  • Publicerad 14:16, 10 aug 2017

Det var när journalisten Cissi Wahlin läste om BB-krisen som hon drog igång BB-marschen. Tillsammans med Emily Comeau Hellsing och organisationen Födelsevrålet har det hela organiserats och blivit till en riksangelägenhet, något som kommer att märkas även i Enköping, tack vare vännerna Eva Nykvist och Maria Björkström.

– Vi kontaktade varandra och så hade du tänkt på det och så hade jag tänkte på det och så bestämde vi att vi kör, säger Maria Björkström.

– Vi kände väldigt starkt för det. Vi är båda mammor och vi är båda kvinnor. Att föda barn är något av det största man gör i livet och då ska det inte finnas någon oro och rädsla kopplat till det. Man ska bara känna sig trygg och veta att man blir väl omhändertagen, säger Eva Nykvist.

De som ska marschera samlas på Stora torget 13.00. Marschen avgår 13.15 och går en slinga som slutar i Skolparken där det är picknick efteråt för den som vill.

Tror ni att det här kommer att göra någon skillnad i slutändan?

– Man vill ju tro på folkets makt och röst i sådana här frågor. Det kommer jag aldrig sluta tro på. Historiskt sett har vi ju lyckats med det, ­säger Maria Björkström.

Hur fungerar BB-vården i Enköping?

– Jag har vänner som har fött barn nu som har kommit in till Uppsala och tvingats åka vidare, men det har ju gått bra i slutändan.

Eva Nykvist och Maria Björkström påpekar att det inte bara handlar om vården de födande kvinnorna får utan även om personalens situation.

– Jag läste om en barnmorska. Det är en bild på henne. Hon står där i sina vita kläder och har blod mellan benen. Hon har mens, men hinner alltså inte ens gå på toaletten för att byta. När jag läste det blev jag så arg så att jag började gråta, säger Eva Nykvist.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Player's Inn rånat i natt

Nyheter Puben Player's Inn rånades i natt. Två män beväpnade med kniv bakband personalen och kom undan med en okänd summa pengar. – Jag är mest förbannad, säger pubägaren Anders Thool.fredag 25/5 10:24

Våldtog 11-åring i Enköping – döms i tingsrätten

Nyheter En man i 40-årsåldern dömdes idag, torsdag, i Uppsala tingsrätt till två år och tre månaders fängelse för våldtäkt mot barn.torsdag 24/5 15:33