Läkaren Susanna Siljeholm möter patienterna på sin laptop. Foto: Sacharias Källdén

De ska minska vårdköerna – med mobilen

Flera olika företag erbjuder nu läkarvård via appar. Vi besökte ett av dem som ska få stockholmarna att skaffa en app-doktor.

  • Publicerad 15:13, 15 nov 2017

En läkare som sitter hemma vid datorn och chattar med dig om dina krämpor. Videosamtalar och skriver ut ett recept. Du som patient har läkaren i fråga i en app i din smarta telefon. Den verkligheten marknadsförs nu stenhårt av aktörer som Kry och Min Doktor. Men i den verkliga verkligheten så används sådana tjänster än så länge bara av några få procent av stockholmarna.

"Kan inte ersätta det fysiska"

En utmanare i branschen som vill ändra på det är Vasastadsbaserade Doktor24, ett relativt nystartat bolag som i dagsläget har 30 deltidsanställda läkare som ifrån sina egna hem hjälper patienter.

– Det är enkelt sätt att få kontakt med kompetenta och duktiga läkare. Vi jobbar oftast runt tio procent av en heltidstjänst med detta och jobbar ute i verksamheter resten av tiden, säger Susanna Siljeholm, som är en av app-doktorerna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon har 20 års yrkeserfarenhet som läkare och ser appen som ett bra komplement till vården man får på bland annat sin vårdcentral.

– Man kan inte ersätta fysiska helt. Därför har vår tjänst samarbeten med tio vårdcentraler i Stockholmsområdet som vi har möjlighet att skicka vidare patienterna till. Då kan patienten boka en tid direkt i appen, säger Susanna Siljeholm som även kan beställa provtagningar och skriva ut recept åt patienter via appen.

– Genom att vi är integrerade med vårdcentralerna och delar journaler med dem så kan vi hjälpa patienterna hela vägen, säger Daniel Kernell, en av medgrundarna till företaget.

Vill ha stöd från landstinget

Idag finansieras appen via en patientavgift men i framtiden hoppas företaget på pengar från landstinget. Och Daniel Kernell upplever att det finns en god chans till det i framtiden.

– Det finns en nyfikenhet på innovation från politiskt håll. Och alla vill ju att vårdköerna ska minska. Jag är övertygad om att vi kommer att kunna växa och avlasta vårdcentralerna genom att ta stora delar av de vårdbesöken för mindre allvarliga saker, säger han.

Innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L) ser positivt på utvecklingen med app-doktorer.

– De här privata aktörerna är en viktig faktor i att visa att det går att ta fram smarta och säkra kommunikationsvägar till läkare. Och att det finns ett samarbete med vårdcentraler är väldigt bra.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Landstinget har själva som mål att allt mer använda det digitala inom vården men Daniel Forslund tror inte att det offentliga riskerar att konkurrera ut de privata bolagen på sikt.

– Jag tror att de här apparna kan fortsätta vara ett komplement. Det handlar om att patienten ska kunna ta kontakt med vården på det sätt som passar just den, säger han.

Läkaren Susanna Siljeholm och medgrundaren Daniel Kernell på Doktor24 vill ge fler vård i mobilen. Foto: Sacharias Källdén

Så funkar appen

Patienten loggar in med mobilt bank-id. Sedan får den svara på frågor om sina symptom för en robot, en slags digital sjuksköterska, som utifrån det patienten svarar på frågorna skickar denne vidare till något av följande fyra alternativ: tips om egenvård, chatt och videosamtal med en av appens läkare, tidsbokning hos vårdcentral eller en uppmaning om att söka akut vård. Allt beroende på hur allvarliga symptom patienten har.

Efter att kontakt upprättats med läkare via chatten är ärendet öppet i sju dagar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

C-politiker vill adoptera bort papperskorgar

Nyheter "Jag vill se kreativiteten flöda" Vill du döpa en buske? Skriva ett citat på en papperskorg? Sätta ett parasoll på en bänk? Det tycker Centerpartiet vore toppen. De vill nämligen att 08:orna ska kunna adoptera delar av den offentliga...onsdag 18/7 19:00

Vattenvarning vid Smedsuddsbadet

Nyheter För höga halter av bakterier – men stockholmarna badar på ändå Vattnet vid Smedsuddsbadet är "otjänligt" och staden avråder från att bada, men när StockholmDirekt besökte stranden badades det för fullt.onsdag 18/7 17:34