Alf och Inger Olsson skänker virke till uppbyggnaden av kvarnen. Foto: Hege Hellström/Einar Spetz

De skänker tretton tallar till kvarnenbygget: "Känns jättebra"

En ska göra elinstallationerna i och kring kvarnen som ska återuppbyggas. En annan skänker 13 tallar – som är 10 meter höga. Nu hoppas ett företagarnätverk på ännu fler sponsorer till återuppbyggnaden av Vallentunas landmärke.

  • Publicerad 20:15, 3 jan 2018

Kommunens politiker har beslutat att ge två miljoner till uppbyggnaden av Väsby kvarn som brann ned 2008 men som ska återuppbyggas. Men hur mycket pengar bygget beräknas kosta går inte att få fram i dagsläget.

– Det beror på hur mycket material som doneras, säger Ylva Mosiz, ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

– Vi har knappt börjat arbeta med att få in donationer, men har redan tecknat avtal med flera lokala aktörer och fått finansiellt stöd till vingarna, säger Björn Sundblad som är fastighetschef på Vallentuna kommun.

Olika donationer

Donationerna kan skänkas i form av finansiellt stöd, material eller professionell arbetskraft. Arbetskraften som doneras måste säkerställas som behörig och kvalitetssäkras, och efter det kan kommunen acceptera donationen till kvarnens återuppbyggnad.

– Vi behöver mer hjälp att till exempel resa stommen med lift och ordna stängsel. En del byggmaterial som spik och liknande behövs också, säger Björn Sundblad.

Förutom att samla in donationer måste kommunen även börja med projekteringen, ansöka om bygglov och tillåtelse från länsstyrelsen att bygga i naturreservatet.

Sju donatorer i oktober

När Vallentuna Nyheter får ett dokument från kommunen med donatorer från är det daterat i oktober och där står sju sponsorer att finna.

En av dem som anmält sig för att hjälpa till är Torbjörn Eriksson som driver Ljus & Kraft.

– Jag tycker att kvarnen stod bra där den stod. Det är Vallentunas symbol, det har den varit hela tiden. Det ställer jag gärna upp och hjälper till med.

Torbjörn Eriksson har lovat att göra elinstallationerna.

– Det ska göras lite speciellt, det är en elkonsult som håller på och ritar – man vill ju att kvarnen ska lysas upp från alla tänkbara håll, men det ska naturligtvis inte synas.

En annan som ska bidra är pensionärerna Inger och Alf Olsson.

– Vi har skänkt virket. De har letat och letat men de har inte hittat några träd som är över tio meter – men det har vi. Vår skog har stått så länge och det är raka och fina tallar med en diameter på 40 centimeter. De har varit här och märkt ut 13 träd, säger Inger Olsson.

"Känns jättebra att skänka"

Hon har bott i Vallentuna sedan 1950 och har alltid tyckt att kvarnen var fin.

– Det var förfärligt när den gick i lågor. Att få skänka träden känns jättebra, det är jättekul.

Nu väntar man på kyla så att marken ska frysa.

– Annars blir det så stor skada i skogen.

Inger Olsson väntar med spänning på hur det ska gå att transportera de extra långa träden.

– Det är jättesvårt att få med sig vanliga träd som man sågar till fyra eller sex meter, men att kunna transportera tio meter stock, det kommer nog att bli besvärligt.

Företagarnätverket Vallentuna kvarn, ett företagarnätverk som nu bjuder in till informationsmöte den 17 januari.

Argumenten för att donera är att man får bidra till att bygga det nygamla landmärket, investera i regionens framtid och knyta kontakter, enligt hemsidan.


 

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Osäker framtid för gratis simskola i Vallentuna

Nyheter Under hösten 2018 har Vallentunas sexåringar fått gratis simundervisning vid fyra tillfällen. I januari avslutas satsningen, men eleverna hade kunnat få fler träningstillfällen om inte simhallen...torsdag 17/1 16:48

Nu kan du åka skridskor på Rönningesjön

Nyheter Kommunen uppmanar till försiktighet Temperaturen har nått minusgrader och äntligen har en av sjöarna i Täby plogats av kommunen. Nu är det bara för skridskosugna att snöra på sig grillorna.torsdag 17/1 16:28