Thomas Wrådhe. Foto: Linda Lundberg

De släckte hundratals markbänder

Förra veckan härjade ovanligt många markbränder i Stockholms län, och så även i Upplands-Bro. – Det var groteskt, säger Tomas Wrådhe, distriktschef på Brandkåren Attunda.

  • Publicerad 17:08, 28 maj 2019

Förra veckan var marken torr och full av vitt aspludd.

– Det var ju närmelsevis som snö ute. Det blir ofantliga mängder, och det har blivit som en fluga att tända eld på det där luddet. I Upplands-Bro har vi klarat oss ganska bra, men vi från Bro fick ju åka in till city och jobba. Vi hjälps åt i hela länet, förklarar Tomas Wrådhe.

400 bränder på några dagar

Det var en pressad vecka för brandmännen.

– Hela Stockholm fick jobba över. Det var 400 bränder på ett par dagar, det är helt sanslöst. Det var länge sedan det var så mycket bränder på en gång. Förra årets skogsbränder drog mycket resurser, men nu var det många små bränder.

Bränderna i luddet spred sig till gamla löv, och vidare till buskar.

Att det har blivit sådan makalös aspblomning i år ska bero på att det var så torrt förra året, berättar Tomas Wrådhe.

Men nu när det har kommit en del regn de senaste dagarna kan brandmännen pusta ut en aning.

Regnet har tagit bra

– Jag vill ha sol också, men ur brandsynpunkt är det väldigt trevligt att det regnar. Regnet har tagit bra och det har blivit lite grönare. När det blir grönare blir det bättre, säger Tomas Wrådhe.

Lokal upphandling – så ska Håbo bli bäst

I Håbo är det sällan lokala företag lyckas vinna uppdraget när kommunen gör en offentlig upphandling. Det ska det bli ändring på. – Inom fem år ska vi vara bäst i Sverige, säger Malin Bergman...fredag 5/7 9:47

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt