Favorit. Slottsparken är en av fotografen Tove Falk Olssons favoritplatser på slottsområdet. Foto: Tove Falk Olsson

De släpper ny fotobok om Drottningholm

En fotograf och en slottsarkitekt slog sina påsar ihop. Resultatet blev en bok med kulturhistoria och bilder för slottets besökare.

  • Publicerad 16:22, 1 jun 2020

Jag tyckte att det behövdes en bok i behändigt format för turister och besökare.

Fotografen Tove Falk Olsson fick upp ögonen för Drottningholm genom sitt sommarställe på Mälaröarna. Det har inneburit en lång rad besök vid slottet och hon har ofta haft kameran med sig.

Nu har hennes bilder blivit boken "Drottningholm - ett levande världsarv", tillsammans med berättande texter från Erland Montgomery, slottsarkitekt på Drottningholm.

– Jag tyckte att det behövdes en bok i behändigt format för turister och besökare. Den här kan man bära med sig när man går runt på området, säger hon.

För två år sedan började hon fotografera slottsmiljön och bilderna är tagna under alla fyra årstider. Bland annat finns bilder på Kina slott, slottsparken och slottsteatern, men även från Drottningholmsmalmen.

– Det finns så mycket kulturhistoria här och det är verkligen en plats att återvända till, säger hon.

Att det är en historisk plats håller även Unesco med om, som har med Drottningholm på listan över världsarv.

Boken gav mersmak

Efter att hon hade valt ut sina bilder fick Drottningholms nuvarande slottsarkitekt Erland Montgomery i uppdrag att ge läsarna mer information i textform.

– Jag valde de visuellt intressantaste bilderna och sedan har han fått göra matiga bildtexter till. Han var så duktig på att skriva och jag är jättenöjd med boken, säger Tove Falk Olsson.

Hon berättar att hon annars mest har jobbat med en annan typ av arkitektur i sina bilder.

– Jag har jobbat med brutalismen som är väldigt annorlunda och mycket mer betong. Det här var härligt och gav mersmak. Jag tittar redan på nästa projekt, säger hon.

De hoppas att fågelskådning ska få ett uppsving på öarna

Nyheter Lokala fågelskådarna vill locka nya medlemmar Corona ställde in det planerade 20-årsjubileumet för Mälaröarnas ornitologiska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intresserade att börja fågelskåda.fredag 3/7 13:07

Ekerö kommun trotsar beslut om hemtjänst

Nyheter "Slår hårt mot oss anhöriga" Regeringen lämnade nyligen beskedet att kommuner inte får neka sommargäster hemtjänst. Trots det vägrar Ekerö kommun att ge sommargästen Lennart Stridsberg, som vanligtvis bor på Södermalm, den hjälp...fredag 3/7 11:14

Nu ska polisen bli mer synlig på öarna

Nyheter Stängd mötesplats. Polisen lämnar kommunhuset Efter fyra år läggs polisens kontaktpunkt Ekerö ner. I stället för en fast plats i kommunhuset väljer polisen att söka sig ut för att synas mer utomhus på öarna.måndag 29/6 11:36

Sport

    Senaste numret

    Gilla oss på Facebook

    Stockholm Direkt