Trångt. Saad och hans son i vardagsrummet där äldsta sonen och dottern sover. Foto: foto: Daniel Sjöberg

”De smiter ifrån ansvaret”

Saad Asfar blev lovad en större lägenhet av Enköpings kommun, hävdar han. Enköpings kommun säger att det inte stämmer. Nu trängs familjens fem medlemmar i en tvårummare.

  • Publicerad 01:15, 11 nov 2017

Våningssängen står inträngd bakom soffan. I ansiktena på barnen syns tröttheten. Bara den lilla flickan, två månader gammal, verkar oberörd. Hon sover tryggt i sin mammas famn, men för de övriga fyra i familjen Asfar är situationen på väg att bli ohållbar. Saad Asfar suckar och berättar.

– När jag kom till Sverige 2014 från Syrien bodde jag i Göteborg och sedan i Skara. När jag hämtades hit var jag ensam. Då sa jag att jag har en familj i Syrien som väntar på att få komma hit. Då sa de att först får man en liten lägenhet så får man en större lägenhet eller något annat.

– Familjen kom hit i januari 2016, för snart två år sedan, men det har inte hänt något. Jag har pratat med integrationsmyndigheten flera gånger, jag har varit där och skickat mejl, men de smiter ifrån ansvaret. Jag har flera vänner som har fått större lägenheter, men inte jag.

Saad visar demonstrativt upp hur de bor. Barnen, en son och en dotter på tolv respektive nio år, sover i våningssängen som står i vardagsrummet.

– Mina barn har det jättejobbigt. De har svårt att sova, säger han.

Saad själv är dessutom sjuk. Han har en hypofystumör.

– Jag mår inte bra. Det är svårt om barnen skriker och det är kaos. Jag står inte ut då.

Saad har varit i kontakt med EHB som i sin tur hänvisar tillbaka till migrationsenheten och nu studsar han emellan parterna.

– Jag kan inte prata om enskilda ärenden. Generellt kan jag säga att om man blir anvisad hit så ordnar vi en lägenhet. Sedan är vårt uppdrag slutfört. Vi har ingen skyldighet att ordna en ny lägenhet. Då blir vi en bostadsförmedling och det kan inte vi vara. Man får stå i kö som alla andra, säger Viveca Ehrning som är verksamhetschef på vuxenutbildningen i Enköping.

Saad säger att han blivit lovad en lägenhet när familjen kommer hit, av kommunen?

– Nej, det kan inte stämma. Vi förstår deras frustration, men vi kan aldrig lova en sådan sak. De lägenheter vi får går direkt till den boende som kommer, eller till familjen. Skulle vi göra så skulle vi få en egen bostadsförmedling här och det kan vi inte ha.

Saad Asfar menar dock att det är en lögn.

– Jag blev lovad det. Det är tråkigt att höra hur de fortsätter smita från ansvaret.

Många frågar sig säkert varför de ska hjälpa just dig och din familj?

– Jag förstår det, men om kommunen hämtar någon till en bostad och lovar det så är det annorlunda. Om jag själv bestämmer mig för att flytta så får jag ordna det, men om kommunen hämtar dig från asylboende så har de ansvaret. De ringde mig för tre månader sedan och sa att det fanns en större lägenhet, men den var också liten.

Hur många nyanlända ska kommunen ta emot

Hur många nyanlända varje kommun ska ta emot beror på kommunens storlek, arbetsmarknadsläge, det sammantagna mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn samt hur många asylsökande som redan vistas i kommunen.

Hur många som ska anvisas för bosättning och mottagande under året styrs av länstalen som tas fram utifrån Migrationsverkets prognoser och beslutas av regeringen. Länsstyrelserna beslutar därefter kommuntalen, som är länstalen fördelade på kommunnivå.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Blåljus: Sjuksköterskor misshandlade på lasarettet

Nyheter Två sjuksköterskor blev misshandlade på lasarettet och dubbla bedrägerier har anmälts i Enköping under midsommarhelgen.måndag 25/6 13:38