Övernaturligt. Jenny Karlsson och Sebastian Andreasson utgör stommen i Paranormal Team Enköping, P.T.E. (Bilden är ett motage) Foto: Fredrik Gustafsson

De söker det övernaturliga i Enköpings bygdegårdar

De flesta skulle nog tacka nej till att övernatta i en byggnad som sägs vara hemsökt. Enköpingsborna Sebastian och Jenny tar emot en sådan inbjudan med öppna armar. – Vi kommer aldrig sluta med det här. Det är för kul, säger Jenny Karlsson, som är en av grundarna av Paranormal Team Enköping.

  • Publicerad 13:13, 31 jan 2020

Jag gillar bäst ställen där ingen annan varit och gjort en utredning tidigare.

Utrustade med nattkameror, speldosor, specialbyggda nallar och mikrofoner har Sebastian Andreasson och Jenny Karlsson i över två års tid sökt kontakt med den andra sidan, i bygdegårdar, på prästgårdar och i slott över hela Sverige.

Särskilt gillar de att göra sina paranormala utredningar på hemmaplan, i och kring Enköping.

– Vi har varit över hela Sverige, men där vi hittat mest aktivitet är faktiskt i och i närheten av Enköping, säger Sebastian Andreasson, som tillsammans med sambon Jenny Karlsson och vännen Philip Zetterwall utgör stommen i Paranormal Team Enköping, P.T.E.

– Förra helgen gjorde vi en utredning i Litslena bygdegård. Vi fick en helt galen natt, fortsätter Sebastian och Jenny tillägger:

– Vi har ju varit på flera platser där det är allmänt känt att det ska vara hemsökta, men jag gillar bäst att åka till ställen där ingen annan varit och gjort en utredning tidigare. Som till exempel bygdegården senast, det var mer aktivitet där än man någonsin skulle kunna tro. Mycket energier. Jag kände obehag och blev illamående. Jag måste åka dit igen, säger Jenny Karlsson.

Karleby Tingshus utanför Fjärdhundra är en annan plats som Sebastian och Jenny har besökt.

– Det var vid 00.30-tiden som alla våra verktyg gick igång samtidigt. Vår nalle signalerade och batteriet laddades ur på nolltid. Det har aldrig hänt tidigare, säger Jenny.

Det är oftast Sebastians uppgift att kontakta ägarna för de platserna och byggnaderna de skulle vilja utreda.

– Jag brukar börja med att berätta om vad vi håller på med och sen fråga om vi får komma dit. De flesta är positiva. Vissa säger nej på en gång, och då måste man respektera det, säger Sebastian.

Tar upp ljud

På senare tid har teamet även börjat att lägga ut en diktafon, som kan ta upp ljud, intill varje kamera.

– Det blir roligare för tittarna om det är ljud också. Det är kanske inte så kul att bara kolla på en grej som börjar blinka, säger Sebastian.

För utredningarna är en sak. Efterarbetet är en annan. Varje utredning dokumenteras och klipps sedan ihop av Sebastian till en film som sedan läggs upp på teamets youtube-kanal. Och de är de inte ensamma om att göra.

Paranormal Team Enköping är ett av många paranormala utredningsteam i Sverige. De mest framgångsrika kallar sig LaxTon Ghost Sweden och har nära 100 000 prenumeranter på sin kanal.

– De är våra förebilder skulle man kunna säga. De är riktigt duktiga. Och det går alltid att fråga dem om hjälp om man undrar något, säger Jenny.

Vad hoppas ni att uppnå med era utredningar?

– Att få med på film hur en av våra nallar plötsligt ramlar omkull utan anledning, eller att vi lyckas fånga något som rör sig utan att någon är i närheten. Det skulle vara häftigt, säger Sebastian Andreasson och Jenny tillägger avslutningsvis:

– Vi kommer aldrig sluta med det här. Det är för kul.

Paranormal Team Enköping beskriver sig som ett paranormalt undersökningsteam. De undersöker hemsökta platser från slott till bygdegårdar och sanatorium.

LaxTon Ghost Sweden är Sveriges mest framgångsrika paranormala utredningsteam. De har nära 100 000 prenumeranter på sin kanal på youtube.

Avråder från allt bad vid det kommunala badet

Nyheter Kommunen avråder från allt bad vid Nylada till vidare.torsdag 13/8 9:26

Blåljus: stölder och narkotikapåverkade nattstökare

Nyheter Två nattrumlare. En snattare, som det hette förr. Samt en cykelstöld. Där är hela blåljusrapporten denna onsdagsmorgon.onsdag 12/8 10:33