Ungdomsledare. Linnea Westman, Lukas Havborg, Rakel Bastovson och Sivert Hassan sommarjobbar som ledare i ungdomsföreningen SWAT. Att kommunen erbjuder sommarjobb är viktigt, är ungdomarna överens om. "Du behöver inte ha samma erfarenhet jämfört med om du söker ett annat sommarjobb", menar Rakel Bastovson. Foto: Louise Bornhall

De sommarjobbar som ungdomsledare i Järfälla

Medan andra hänger på stranden sommarjobbar hundratals ungdomar med alltifrån äldreomsorg till att rensa ogräs runtom i Järfälla. Ett gäng jobbar också som ungdomsledare. "Det bra att få erfarenhet", säger Johanna Lumpus, 19.

  • Publicerad 16:31, 2 jul 2019

Inne på Viksjöträffen i Viksjö centrum hänger ett gäng barn och lanar, alltså spelar datorspel, något som arrangeras av den lokala ungdomsföreningen SWAT.

Och ledarna, ja det är sommarjobbande ungdomar, som fått jobb via kommunen.

De gör alltifrån att planera, handla och laga mat till deltagarna till att vara med och arrangera lovaktiviteter som bubbelfotboll och paintball.

– Det är kul att det är varierande och att vi gör så mycket olika saker. De kommunala sommarjobben tar hänsyn till att man är ung och kanske inte har jobbat förut, och så är det bra att få erfarenhet, säger Johanna Lumpus, 19, som sommarjobbat även tidigare år.

Andra jobbar för första gången, främst för att tjäna egna pengar – men också för att få just erfarenhet av att jobba.

– Det är roligare än jag trodde! Barnen lyssnar verkligen på en, och jag har fått jobba med att räkna kassan och planera det som ska handlas, säger Miamin Hafad, 16, som ska börja ekonomiprogrammet i gymnasiet till hösten.

Färre får jobb

Under det förra politiska styret i Järfälla var det sommarjobbsgaranti i två veckor för alla ungdomar som sökte.

Alliansen, som tog över styret i kommunen i höstas, har dock valt att ta bort garantin.

– Det var sysselsättning snarare än riktiga jobb med givande arbetsuppgifter som erbjöds. Problemet med en garanti är också att man blir serverad ett jobb, och så går det inte till på arbetsmarknaden. Det är fel signal att skicka till Järfällas ungdomar, sa Richard Lindforss (M), ordförande i kompetensnämnden, till JärfällaDirekt tidigare i år.

I år fick tusen färre ungdomar jobb jämfört med i fjol, men istället har man valt att förlänga jobbperioden från två till tre veckor.

– Jag tycker två veckor var bättre, för då var det fler som kunde få jobb. Nu var det många som inte fick, säger Sivert Hassan, 17.

Lana Saeed, 19, håller med, men ser däremot positivt på att de arbetssökande i år – till skillnad mot förut – fick skicka in ett personligt brev eller CV.

– Det är bättre att alla får en chans, det är ju många ungdomar som går utan jobb. Men det är bra att man får skicka in ett CV, det är ju så det är när man söker andra jobb sen, säger hon.

Sommarjobb i Järfälla

Runt 1700 ungdomar mellan 15 och 19 år sökte sommarjobb via Järfälla kommun i år, varav runt 600 personer erbjöds jobb och cirka 500 tackade ja.

Främst finns jobben inom kommunens verksamheter som förskola, äldreomsorg, och via ideella föreningar som är politiskt och religiöst obundna. Ungdomarna jobbar i tre veckor, och det är sex timmars arbetsdag plus obetald rast som gäller.

Lönen sätts utifrån ålder, så mycket tjänar ungdomarna:

15-16 år: 88,55 kronor/timme

17 år: 93,78 kronor/timme

18 år: 99,00 kronor/timme

19 år: 104,23 kronor/timme

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt