De sprider kärlek och värme till Stockholms hemlösa

Vännerna Linnéa Claeson och Elin Westher har startat en volontärorganisation för Stockholms hemlösa för att sprida civilkurage, medmänsklighet och värdighet i staden.

  • Publicerad 06:30, 23 feb 2017

Från hemlös till guide: Hör hans förslag till politikerna

Hon är handbollsspelaren som blivit uppmärksammad för att ha satt ner foten mot alla sextrakasserande och näthatande män. Linnéa Claesons Instagramkonto Assholesonline – där hon publicerar bilder på konversationer med män som kontaktar henne – har idag över 150 000 följare. Men hon hade aldrig anat att intresset skulle bli så stort.

– Näthat har jag egentligen upplevt så länge jag använt internet. När jag var yngre tänkte jag inte så mycket på vad som faktiskt försiggick, det var så normaliserat. Men ju mer påläst man blir så inser man hur fel det är och därför startade jag kontot: för att öka medvetenheten hos kvinnor att vi inte ska behöva ändra vilka vi är. Det blev ett forum för jämställdhet och feminism, säger Linnéa Claeson, 25.

Vännerna Linnéa Claeson och Elin Westher Foto: Sacharias Källdén

Jeanette står upp för stans hemlösa – nu får hon pris som vardagshjälte

Ville göra något mer

Två år och en konversation senare med juridik-klasskompisen Elin Westher – om otillräcklighet, jämställdhet och social utsatthet – stod det klart. De ville göra något mer för att hjälpa utsatta i samhället.

– Det är viktigt att vi tar hand om varandra och ser varandra för dem vi är och visar omtanke, det är något alla kan göra och det kostar inget, säger Elin Westher, 24.

Linnéa och Elin, som båda har erfarenhet av volontärarbete, började ringa runt till företag och organisationer för att se vad de kunde bidra med. De åkte runt och samlade in allt från kläder till mensskydd, och letade sedan upp hemlösa runt om i Stockholm för att dela ut grejerna de samlat in.

– Att bli hemlös kan drabba vem som helst av oss, det skulle kunna vara du eller jag. Allt som behövs är att någonting går snett. Du förlorar jobbet eller skiljer dig till exempel. Vi vill visa att vi ser dem också, och vi vill hjälpa med de små medel som vi kan bidra med, säger Linnéa och fortsätter:

– Om vi visar att vi bryr oss på vår nivå och att vi kan hjälpa, kommer det ge ringar på vattnet.

Stans hemlösa har fått ett eget kulturhus mitt i city

Omtanke Stockholm

Volontärorganisationen Omtanke Stockholm har nu funnits i ett år och har mottot "även den minsta av goda gärningar kan betyda hela världen för någon". Det handlar om att sprida civilkurage, medmänsklighet och värdighet. Varje vecka går Linnéa och Elin ut på Stockholms gator och delar ut sina insamlade förnödenheter.

– Det är lätt att känna sig otillräcklig i vissa situationer när man ser andra som är utsatta. Men istället för att titta bort vill vi förmedla att alla kan göra något. Bre en extra macka och ge bort till personen som sitter utanför porten, eller ge bort en banan, det är något alla klarar av att göra, säger Elin.

Elin och Linnéa på Götgatsbacken. Foto: Sacharias Källdén

Mer info

om hur du kan bidra hittar du på Facebooksidan Omtanke Stockholm.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.