Tufft. Det är tisdag förmiddag och gruppen har redan röjt nästan hela backen vid Fäbodvägen.

De städar upp sin ort: "Vi vill motbevisa fördomar om lata tonåringar"

Släng skräp i papperskorgen, annars blir det jobbigt att städa upp. Det är lärdomen efter första dagen på jobbet. I sommar kämpar ungdomar i Skogås, Vårby och Flemingsberg för att göra sin ort till en bättre och tryggare plats.

  • Publicerad 19:44, 15 jun 2017

Mathilda Magnusson, Hanna Söderlund, Billy Bergström Blitzner och Nemanja Veljkovic har fyllt två sopsäckar på vägen från rackethallen till Badudden.

– Vi jobbar på sommarlovet med att att göra det trevligare i Skogås. För att vårt eget område ska bli tryggare, säger Matilda.

– Det finns undersökningar som säger att folk känner sig tryggare om områdena är renare och om folk själva tar hand om dem, fyller Hanna i.

Huddinge kommuns sommarjobbare i projektet Tillsammans för orten har tidigare gjort succé i Vårby gård och Flemingsberg. I år har även 70 unga Skogåsbor fått möjligheten att tjäna en slant och samtidigt slita hårt för att fräscha upp sin ort.

De unga lyfter Flemingsberg

– Det viktiga är att unga börjar bry sig om sitt område. Har man själv jobbat med att plocka skräp så kastar man inget utanför papperskorgen igen, säger Nemanja.

Att jobba mot ett gemensamt mål är bra för gemenskapen i området. Stämningen bland ungdomar blir bättre, berättar han och får medhåll från de andra.

– Jag har fått nya vänner som jag inte umgicks med tidigare. Annars umgås man ju oftast med de som gått i samma skola, säger Hanna.

Stolthet. ”Vi vill göra allt för vår egna ort. För att vi och alla andra i Skogås ska må bra och trivas”, säger gruppledaren Nemanja. Från vänster: Mathilda, Billy, Nemanja och Hanna. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Motbevisar fördomar

Att vuxna ser att ungdomar tar initiativ och bryr sig om sitt område kan också skapa trygghet, menar de.

– Vi vill motbevisa alla fördomar om lata tonåringar. Vi ligger inte hemma och sover. Vi går upp tidigt på morgonen och plockar skräp i regnet, säger Matilda.

Det här är Matilda, Billy och Hannas första jobb. Någonsin.

– Det är skönt att göra någonting och inte bara sitta hemma på morgonen, säger Matilda.

– Vi har lärt oss hur ett arbete fungerar. Hur man får lön. Och så det här med tider... Alla kommer tio minuter tidigare för att inte riskera att komma för sent, säger Hanna.

Nemanja är fyra år äldre och gruppledare. Han har arbetserfarenhet och leder och fördelar arbetet.

– Vi blir alla förebilder för de yngre. De ser oss jobba ute i området. Nästa år kommer de också vilja göra Skogås bättre och söka jobbet. Det sprider sig.

Sommarjobb i Skogås, Flempan och Vårby: Få betalt för att göra din ort bättre

Tryggare i mörkret

På andra sidan järnvägsspåret har sommarjobbarna Sebastian Jamshidie Shal, Samin Chowdhury, Matilda Grönberg och gruppledaren Lilirose Trad jobbat med att röja upp i buskarna vid Fäbodvägen.

– Det är så igenvuxet att man inte ser om någon gömmer sig bakom buskarna. Vi klipper ner grenar så att det ska kännas tryggt att gå här när det är mörkt, berättar Sebastian.

I sommar har 230 ungdomar i Skogås, Flemingsberg och Vårby fått anställning inom projektet. Tre större grupper jobbar i tre veckor var.

– Vi ska laga bänkar, måla staket, plocka ogräs och skräp och röja sly. Och fixa det som behöver fixas, berättar Lilirose, som sommarjobbade i Flemingsberg förra året.

I år har hon blivit befordrad till gruppledare.

– Vi jobbar på lika mycket, men det är mer ansvar. Man ska vara bestämd men positiv. En förebild som de kan se upp till. Förhoppningsvis vill de också bli gruppledare nästa år.

Röjer sly. Samin Chowdhury gör det fint och tryggt på gångvägen mellan skolan och centrum.

Flemingsberg. Gänget började första arbetsdagen med att gå en skräpplockningsrunda i Visättra och Flempan.

Vårby. Gänget i Vårby rensade ogräs första dagen. Här en före och efterbild från Vårbyparken.

Tillsammans för orten

Tillsammans för Vårby startade 2013 för att unga skulle få chans att jobba i sitt eget område och förbättra det. På lång sikt ska det skapa ett lugnare och tryggare Vårby.

Tillsammans för Flemingsberg ordnas för första gången 2015. Tillsammans för Skogås 2017.

Projektet är ett samarbete mellan Huge, kommunen och lokala bostadsbolag.

Visa merVisa mindre