De stakar dygnet runt för att slå världsrekord

Mellan 14 och 23 november går en stakmaskin dygnet runt i Handelshögskolans källare. Nu siktar studenterna på att slå världsrekord.

  • Publicerad 15:51, 20 nov 2018

Under nio dygn går en stakmaskin dygnet runt i Handelshögskolans källare där studentkåren vanligtvis brukar ha fester. Nio dygn ska symbolisera Vasaloppets nio mil och precis som vid ett "riktigt" lopp bjuds det på blåbärssoppa och frukt mellan passen. Maskinen hålls i gång konstant och det får bara gå 4-5 sekunder när de som använder den byts av.

– Det började med ett lite skämtsamt beslut i kårfullmäktige för ett år sedan. Vi bestämde att vi skulle slå ett världsrekord men inte i vad. Sedan tog vi upp det i somras och eftersom vi har en vice ordförande som är tokig i längdskidåkning så blev det stakmaskin, säger Christofer Ljunggren.

Målet, förutom att slå världsrekord i stakmaskin, är att förmedla vikten av en aktiv och hälsosam livsstil.

– Vi vill samla vänner, familj, alla som är intresserade av skolan, skidåkning, och belysa vikten av att röra på sig. Vanligtvis festas det mycket i de här lokalerna, det här blir lite som en kontrast till det, säger Christofer Ljunggren.

  LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Intresset för att vara med och slå världsrekord har varit stort.

– En kille körde mellan ett och fem första natten men i snitt kör folk ungefär 20 minuter på dagtid. Nu börjar det sprida sig och vi har fått flera förfrågningar, bland annat från KTH, säger Fredrik Bauer, som är vice ordförande i kåren och alltså mannen bakom idén.

– Vissa kommer hit i grupp och kör cirkelträning, en använder maskinen och så gör de andra olika övningar och så byts de av.

Vad händer om det inte finns någon som kan byta av en?

– Det är inte så att vi sätter mobilen på ljudlös direkt, säger Fredrik Bauer, som själv har åkt mycket längdskidor under sina dagar.

Studenterna har även lyckats locka en del kända ansikten till källaren på Sveavägen.

– VI har haft Melker Andersson här som bjöd på vegetariskt tilltugg och så kommer Rikard Grip som är förbundskapten för svenska landslaget i längdskidor, säger Fredrik Bauer.