PEPP. Den nya programmeringsskolan på Långholmen är intensiv. Men eleverna är peppade: "Det är kul att bara köra, man vill ju hinna lära sig så mycket som möjligt", säger Moa Danielsson. Foto: Sophie Stigfur

De startade teknikskolan de själva saknat

Samtidigt som bristen på programmerare blir allt mer akut fortsätter högskolorna att misslyckas med att värva tjejer. Men i en nystartad skola på Långholmen blåser förändringens vindar

  • Publicerad 09:00, 15 apr 2018

Lysande skärmar, smattrande tangenter och djup koncentration. Men det är inte alltid såhär tyst.

– Folk vrålar rakt ut när de får något att funka. Det är en otrolig känsla, säger Moa Danielsson exalterat.

Hon är en av 15 elever på Technigo. I det gamla Mälarvarvet på sydöstra Långholmen finns sedan i höstas den nya programmeringsutbildningen som slår alla andra tekniska utbildningar på fingrarna på en punkt: 80 procent av deltagarna är kvinnor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Allt började med att Hanna Pettersson och Sandra Hindskog upptäckte att de, liksom de flesta kvinnor i teknikbranschen, gick vidare till att jobba som projektledare och designers efter utbildningen.

– Efter ett tag insåg man att i slutändan är allt kod. Makten ligger hos kodaren och hur den prioriterar. Och det är i stort sett alltid en man, säger Hanna Pettersson.

"Kod lika kreativt som målarfärg"

För att råda bot på snedfördelningen startade de intensivutbildningen, inspirerad av USA. Att man lyckats locka så många tjejer förklarar Hanna med att man jobbat hårt för att tvätta bort den oförtjänt grabbiga stämpeln som kodning fått.

– Många tänker att man sitter i en mörk grotta och klurar på avancerade algoritmer. Det finns en teknikskräck. Men kod är bara ett verktyg för att skapa, precis som målarfärg eller en kamera. Vi har varit tydliga med att förmedla att det främst är ett kreativt yrke.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men att bli fullfjädrad från scratch på tre månader, är det möjligt? Tja, flera av dem som gick programmet i höstas har gått vidare till att jobba med just kodning, om än i junior position. Det viktigaste som krävs av en programmerare är ett särskilt "mind-set": att all kunskap du har idag, kan totalförändras imorgon. Med den insikten och en rejäl portion hunger, är det fullt möjligt att byta karriär efter utbildningen tror Hanna.

Det är också vad eleven Erika Adamsson, som sagt upp sig från jobbet som kontorschef, hoppas på.

– Jag behövde satsa allt eller inget. Klart det var läskigt att bryta upp, men om jag tänker tillbaka på hur lite jag kunde för sex veckor sedan känns det overkligt. Det är så roligt!

Får fler att våga

Enligt Hanna finns ett stort sug efter större mångfald bland programmerare, från företag – såväl som högskolorna. Men eftersom det fortfarande, statistiskt sett, främst är unga vita män från välutbildade familjer som hamnar bakom tangentborden, krävs alternativa vägar.

– Där behövs vi. Och vi kan dessutom erbjuda massa kompetens som den andra, väldigt homogena, gruppen inte har. Det bästa är att de elever som går ut härifrån i sin tur kan bli förebilder för en ny generation, och få fler att våga.

Stor brist på programmerare

Hanna Pettersson och Sandra Hindskog har tidigare drivit populära workshops under parollen Tjejer kodar.

Den nystartade skolan är inspirerad av Boot Camps, en snabbväxande utbildningsform i USA där man får människor att byta karriär efter 12 veckor. I USA visar studier på att Boot Camps har lett till bättre mångfald.

I Sverige beräknas det saknas cirka 70 000 programmerare år 2022. Av alla som jobbar inom IT i Sverige idag, på alla typer av positioner, är 29 procent kvinnor. Ungefär 7 procent av alla programmerare i världen är kvinnor.

Målet med nya skolan är att skapa större mångfald. Skolan samarbetar tätt med företag och verkliga projekt, för att ligga så nära branschen som möjligt. Eleverna har hittills bland annat arbetat med webshoppar och musiktjänster.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.