Gåfotboll. Det är inte tillåtet att springa under gåfotboll. En fot måste alltid vara i marken - annars blir det frispark till motståndarlaget. Intresserade välkomnas att höra av sig till IFK Sollentuna. (Genrebild) Foto: Mikael Andersson

De startar gåfotboll för äldre i Sollentuna

IFK Sollentuna blir först i kommunen att starta ett lag i gåfotboll – en sport som har blivit allt mer populär. Föreningen hoppas nu att fler ska haka på så att de kan ordna seriespel.

  • Publicerad 11:45, 13 feb 2020

Den 3 mars håller IFK Sollentuna en första träning för sitt nya lag – i gåtfotboll. Till dagen bjuds personer som är 55 år eller äldre för att träna tillsammans i Sollentuna fotbollshall i Norrviken.

Enligt Lennart Jansson, ordförande för IFK Sollentuna, är gåfotboll som vanlig fotboll – förutom att man inte får springa.

– Man måste alltid ha en fot i marken. Det blir frispark för motståndarlaget om man springer, annars är det samma regler gäller, säger han.

"Många äldre behöver röra på sig"

I laget kommer både män och kvinnor att köra tillsammans.

Idén lyftes i föreningen av Christer Carlsson, fotbollsansvarig och tränare på IFK Sollentuna, och har inspirerats av Enskede IK:s gåfotboll.

Lennart Jansson hoppas att fler föreningar ska ta efter.

– Vi behöver fånga upp det här intresset, för många äldre behöver röra på sig och det här är ett roligt sätt att göra det på. Förhoppningsvis blir lite mer föreningar uppmärksamma det här kommunen. Då kan det bli roligare med att ordna lite små serier, säger Lennart Jansson.

En rolig träningsform

Fotbollsföreningen IFK Sollentuna har idag strax över 120 medlemmar med tre fotbollslag och ett bandylag. Förutom de yngre medlemmarna som utgör lagen är ungefär hälften av föreningsmedlemmarna seniorer, berättar Lennart Jansson.

Målet är att skapa en enkel och rolig träningsform även för dem:

– Vi ska få lite rörelse på pensionärssidan. Många har varit fotbollsspelare i unga år, men sedan tappat gnistan. Vi har inget elittänkande i det här, utan det är för att göra något roligt. Samtidigt vill vi göra en bra insats.

Första träningen hålls den 3 mars på Sollentuna fotbollshall i Norrviken – klockan 10.00.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00

Experten: Staten måste skjuta till mer pengar

Nyheter Mindre företag drabbas hårdast av coronakrisen Små marginaler och en snöbollseffekt leder till att många mindre företag ligger risigt till, på grund av coronakrisen Det menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas...fredag 3/4 13:50

Så påverkas lokala näringslivet av coronakrisen

Nyheter Många vill stötta verksamheter i sina kvarter Det lokala näringslivet påverkas mycket av den rådande coronakrisen. För många uteblir intäkterna helt, andra lyckas på olika sätt ställa om för att möta nya behov. Samtidigt vill många lokalbor...fredag 3/4 13:32
Stockholm Direkt