Gåfotboll. Det är inte tillåtet att springa under gåfotboll. En fot måste alltid vara i marken - annars blir det frispark till motståndarlaget. Intresserade välkomnas att höra av sig till IFK Sollentuna. (Genrebild) Foto: Mikael Andersson

De startar gåfotboll för äldre i Sollentuna

IFK Sollentuna blir först i kommunen att starta ett lag i gåfotboll – en sport som har blivit allt mer populär. Föreningen hoppas nu att fler ska haka på så att de kan ordna seriespel.

  • Publicerad 11:45, 13 feb 2020

Den 3 mars håller IFK Sollentuna en första träning för sitt nya lag – i gåtfotboll. Till dagen bjuds personer som är 55 år eller äldre för att träna tillsammans i Sollentuna fotbollshall i Norrviken.

Enligt Lennart Jansson, ordförande för IFK Sollentuna, är gåfotboll som vanlig fotboll – förutom att man inte får springa.

– Man måste alltid ha en fot i marken. Det blir frispark för motståndarlaget om man springer, annars är det samma regler gäller, säger han.

"Många äldre behöver röra på sig"

I laget kommer både män och kvinnor att köra tillsammans.

Idén lyftes i föreningen av Christer Carlsson, fotbollsansvarig och tränare på IFK Sollentuna, och har inspirerats av Enskede IK:s gåfotboll.

Lennart Jansson hoppas att fler föreningar ska ta efter.

– Vi behöver fånga upp det här intresset, för många äldre behöver röra på sig och det här är ett roligt sätt att göra det på. Förhoppningsvis blir lite mer föreningar uppmärksamma det här kommunen. Då kan det bli roligare med att ordna lite små serier, säger Lennart Jansson.

En rolig träningsform

Fotbollsföreningen IFK Sollentuna har idag strax över 120 medlemmar med tre fotbollslag och ett bandylag. Förutom de yngre medlemmarna som utgör lagen är ungefär hälften av föreningsmedlemmarna seniorer, berättar Lennart Jansson.

Målet är att skapa en enkel och rolig träningsform även för dem:

– Vi ska få lite rörelse på pensionärssidan. Många har varit fotbollsspelare i unga år, men sedan tappat gnistan. Vi har inget elittänkande i det här, utan det är för att göra något roligt. Samtidigt vill vi göra en bra insats.

Första träningen hålls den 3 mars på Sollentuna fotbollshall i Norrviken – klockan 10.00.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Nyheter Lista: 6 tv-tips för dig som längtar ut på stan Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.fredag 27/3 14:01

Nya bryggor i Edsviken dröjer

Nyheter Länsstyrelsen måste utreda projektet på nytt Promenadbryggorna i Edsviken, som har väntats bli klara till sommaren, har lagts på is. Mark- och miljödomstolen har gett två Sollentunabor delvis rätt, som hävdar att de kommer påverkas negativt av...fredag 27/3 11:30
Stockholm Direkt