Redaktionsmöte. Ida Oscarsson, Leo Ramirez Iderström, Sara Brolund de Carvalho från grannskapskontoret, Henrick Sundbom och Lovisa Ekman diskuterar layout. Foto: Erik Simander

De startar superlokal tidning i Hökis

Hökarängen ska få en hyperlokal tidning. Snart ges första numret av Blickpunkt Hökis ut, skriven av och för lokalbor.

  • Publicerad 18:14, 31 okt 2017

I en lokal på gågatan pågår ett layout-möte för fullt. Det är redaktionen för Blickpunkt Hökis som håller på att sätta ihop första numret av den hyperlokala tidningen.

Bakom utgivningen står Hökarängens stadsdelsråd, som är en paraplyorganisation för föreningar i området, och Konsthall C, som genom projektet grannskapskontoret ordnar ett gäng aktiviteter med demokratifokus för unga mellan 14 och 25 år. Bland annat har de under hösten drivit workshops inom journalistik som nu ska mynna ut i den superlokala tidningen.

Redaktionen består av fem lokalbor med olika kopplingar till området – någon är nyinflyttad, någon har bott här länge, en annan växte upp här.

Hon ska lyfta andra delar av Skarpnäck

Leo Ramirez Iderström, 15 år, är den yngste skribenten på redaktionen. Han har skrivit om folkhemmets koppling till Hökarängen.

– Det är häftigt hur folkhemstanken lever kvar här. Det finns en gemenskap och man värnar om Hökarängen. Det är intressant hur man använder arkitektoniska element för att skapa sammanhållning, säger Leo Ramirez Iderström.

Andra smakprov från första numret är ett reportage om ett lokalt konstkollektiv och en artikel om lokalbornas kärlek till området, skrivet av Ida Oscarsson.

– Jag gick ut och frågade fem personer varför de älskar Hökarängen. Det började med att min morfar var med i lokaltidningen i Djursholm och han var så stolt. Jag kände att jag ville ge den möjligheten till de som bor här, att de skulle kunna säga "här är jag", säger Ida Oscarsson.

För att hitta både nyheter och intervjupersoner har de cirkulerat på centrala ställen i området – som Matdax.

Några de pratat med har undrat om det verkligen behövs ytterligare en lokaltidning i området. På den frågan har de ett enkelt svar – de skulle själva vilja läsa en sån tidning. Dessutom tycker de att Hökarängen kommer lite i skymundan när det pratas om Farsta.

– Som i namnet Tidningen Farsta/Sköndal! flikar Henrick Sundbom in.

Redaktionen. Henrick Sundbom, Lovisa Ekman, Leo Ramirez Iderström och Ida Oscarsson i Hökarängens Centrum. Foto: Erik Simander

Möte. Henrick Sundbom, Lovisa Ekman, Ida Oscarsson, Leo Ramirez Iderström och Sara Brolund de Carvalho planerar kommande jobb. Foto: Erik Simander

Blickpunkt Hökis

Ny, superlokal tidning vars första nummer ska vara klart 3 december. Delas ut till hushåll i Hökarängen, tillsammans med redan existerande lokaltidningen Hökarängsnytt.

Det finns planer på ett andra nummer av Blickpunkt Hökis, grannskapskontoret vill ha en andra omgång av tidningsskapande workshops för unga framöver.

Foto: Erik Simander

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kaos i t-banan – då kör SL tomma bussar

Nyheter Passagerare nekas att kliva på SL har satt in förstärkningsbussar för att kompensera för strulet längs t-banans gröna linje. Men resenärerna är bara tillåtna att åka i ena riktningen. Istället för att släppa på folk väljer SL att...måndag 25/6 17:00

Nu får du grilla i Nackareservatet igen

Nyheter Fritt fram efter eldningsförbudet Eldningsförbudet i Söderorts populäraste naturreservat, hävs. Men inte överallt. Du får fortfarande inte grilla i naturen utan bara på två särskilda ställen.måndag 25/6 13:57