Inger Suhr, Carina Fredriksen, Erika Tibbling, Gunilla Hurtig, Ingela Sundqvist och Sebastian Mårts bor i olika delar av Söderort och är stammisar i Årstafältets hundrastgård. Foto: Sacharias Källdén

De startar upprop för ny hundrastgård i Söderort

En av stadens största hundrastgårdar försvinner när Årstafältet bebyggs med bostäder. Nu går Söderorts hundägare samman för att få en ny rastgård.

  • Publicerad 19:00, 4 sep 2019

I sex år har den funnits på Årstafältet, den stora hundrastgården som ligger bredvid Årsta Golf. Varje dag rastas 20-30 hundar där och de kommer från hela södra Stockholm.

– Det är den bästa i stan. Det är schysst stämning mellan både hundar och människor, rent och välskött, därför åker vi hit, säger Erika Tibbling som bor i Hammarbyhöjden.

Hon har två hundar, lilla Uno som är med idag och en större hund som var hemma den här dagen.

– Andra rastgårdar är ofta trånga, leriga och mörka och man är osäker på vilka hundar som är där. Här litar jag på alla, tillägger hon.

Viktig mötesplats

Ingela Sundqvist från Hagsätra har sin rottweiler Trixa med sig och franska bulldogen Luna som hon är dagmatte åt. Klart är att hundarna i rastgården känner varandra väl, den som har en boll delar med sig.

– Flera av oss kommer hit varje dag, det har blivit en social mötesplats. Det finns de som inte pratar med någon annan människa på hela dagen, det är här man umgås, säger hon.

Nu har beskedet kommit att gården ryker när staden behöver bygga bostäder på Årstafältet.

– Vi vet inte vart vi ska ta vägen med hundarna när den här försvinner. Allt fler skyltar om förbud och kopplingstvång sätts upp. Samtidigt ska 6 000 nya familjer flytta hit, och 2 600 i Östberga, sannolikt har många av dem hund, säger Sturebybon Gunilla Hurtig, som har startat Facebook-sidan Årstafältets hundpolare, med 658 medlemmar, ihop med vännen Kenneth Sundman.

200 underskrifter hittills

Tillsammans har de nu också dragit igång ett upprop där de kräver att staden ordnar fram en ny hundrastgård. Listan har legat ute på nätet i en vecka och hittills har cirka 200 personer skrivit på. Det finns också en fysisk lista uppsatt i rastgården.

– Det är många hundar som inte kan släppas lösa, de behöver få springa i en rastgård, därför är behovet av sådana här platser stort, säger Gunilla.

Den digitala listan ligger på skrivunder.com. Staden säger till tidningen att det ”är inte uteslutet” att det kan finnas plats för en hundrastgård på fältet framöver. Samtidigt håller stadsdelen på att fundera över en alternativ placering.

– Vi är medvetna om att Årstafältets hundrastgård är populär och vi har tittat på olika platser att flytta den till, i närheten av Årstafältet, men i en hårt exploaterad stadsdel är det många som vill ha de ytor som finns kvar. Vi har ännu inte hittat något bra alternativ, säger Pierre Persson, ansvarig för stadsmiljön i Enskede-Årsta-Vantör.

Stadsdelen kommer att bygga en tillfällig hundrastgård i kyrkparken vid Valla torg och den kan vara ett alternativ tills man har hittat en plats vid Årstafältet, tillägger han.

Erika Tibbling bor i Hammarbyhöjden. Här med sin petit brabancon Uno. Foto: Sacharias Källdén

Ingela Sundqvist från Hagsätra med franska bulldogen Luna är en av de som brukar hänga i hundrastgården. Foto: Sacharias Källdén

"Vi ser alltid till att det finns bajspåsar och nytt vatten i dunkarna för hundarna. Så är det ingen annanstans" säger Sebastian Mårts. Foto: Sacharias Källdén

Mötesplats. Hundrastgården är populär. Foto: Sacharias Källdén