Tre förbipasserande grep in när en bil kom i rullning i Jakobsberg. Foto: Colourbox

De stoppade den rullande bilen i Jakobsberg: "Man kände sig starkare än vanligt"

Den parkerade bilen började rulla längs Snapphanevägen i Jakobsberg. Nu har vi fått tag i de förbipasserande som grep in – och höll emot den tills polisen och ägaren kom till platsen.

  • Publicerad 11:54, 14 dec 2015

Den var på väg rakt ner mot gatan. Den skulle nog ha slagit i någon bil eller fortsatt in i skogen.

Det var vid lunchtid i fredags som förbipasserande på Snapphanevägen fick syn på bilen. Och tack vare deras snabba agerande förhindrades kanske en olycka på platsen.

– Jag skulle till en polare och hörde ett skumt tickande. När jag kollade åt sidan fick jag se en rullande bil och sprang efter. Det var ren instinkt, säger mannen som var först på plats.

– Den var på väg rakt ner mot gatan. Den skulle nog ha slagit i någon bil eller fortsatt in i skogen.

"Blev jobbigare och jobbigare"

Den parkerade bilen hade börjat rulla baklänges och tillsammans med två andra förbipasserande lyckades han hålla emot den i ungefär tio minuter. Andra person på plats var en bekant till mannen med sina barn och sin hund.

– Hon kom efter någon minut och hjälpte mig hålla emot. Vi stod där i tio minuter, en kvart ungefär. Vi ringde samtidigt en massa samtal och försökte få tag på ägaren, säger mannen.

Hur orkade ni hålla emot?

– Först var det adrenalinet som kickade in, så man kände sig lite starkare än vanligt men sedan blev det jobbigare och jobbigare när man fattade att det var en bil man håller emot. Sedan kom tjejen förbi i bra tajming.

Använde sig av kroppsvikten

Efter en stund kom också en äldre kvinna till platsen och hjälpte dem att hålla emot – och efter det en vän till mannen som lade stenar under däcken.

– Det var tungt. Vi var egentligen två som höll i bilen hela tiden och letade efter saker att använda för att kunna hålla fast den, berättar kvinnan.

Till slut blev det främst deras kroppsvikt som stoppade bilen – och medan de höll emot ringde en av kvinnorna till polisen. När patrullen kom dit hade också ägaren fått veta vad som höll på att hända och sprungit ut.

Vill tacka för hjälpen

De vid den tidpunkten trötta vardagshjältarna klarade sig utan några skador – och samtliga bilar i närheten förblev oskadda.

– Det var lugnt, men jag hade lite ont i knät och i sidan efteråt. När jag pratade med polisen stod jag och höll upp bilen med kroppsvikten, säger kvinnan.

Hur bilen kommit i rullning är okänt för både gänget som stoppade den och polisen. Och mannen som var först på plats vill nu tacka kvinnorna som ryckte in.

– Det skulle inte ha gått utan dem. Jag skulle säkert ha släppt den annars, säger han.

LÄS MER: Två kvinnor i Jakobsberg stoppade rullande bil - med bara händerna