De styr vidare mellan nutid och dåtid

De ger ut böcker, skapar opinion och anordnar vandringar. Vi följde med 30-årsfirande Essingeöarnas hembygdsförening på en historisk båttur.

  • Publicerad 08:00, 22 sep 2013

”Angantyr”, det fartyg som 1909 byggdes för trafik till bland annat Essingeöarna, står berett vid Klara Mälarstrand. Söndagen den 15 september visar sig vara den sista varma dagen och solen skiner över 30-årsjubilierande Essingeöarnas hembygdsförening som ska ta en tur runt sina hemtrakter och närbelägna historiska platser.
Ordförande Sören Westberg och resans initiativtagare John-Olov Sidén står och välkomnar gästerna. Här kommer Renée Engqvist och Hans Lehto som tillsammans med fler andra tidigare klasskamrater behållit kontakten ända sedan folkskoletiden på ”Storan”, med finns också Jahn Charleville, författaren till flera uppskattade Essinge-böcker och Barbro Lundqvist, sommarboende i det klassiska huset ”Williamsro” på Storan Essingen och vars röst låtit högst när ö-biblioteket riskerat nedläggning.

Inte bara förfluten tid
Utifrån kan man tro att hembygdsföreningen enbart sysselsätter sig med att beskriva historien; lyfta berättelser från förr. Så är det inte. För även om dess gärning i mångt och mycket består av ett minnesbevarande, vill medlemmarna vara med och påverka planeringen av grönytor, säga sitt när det ska exploateras och servicen som så många anser utarmats. Dåtid, nutid, framtid.
Sören Westberg utvecklar.
– Vi fungerar som ett utskott för de boende och tar upp frågor som rör alltifrån vindskydd till busshållplatser. Det är viktigt att de som har direktkontakt med ön kan få tycka till, säger Sören Westberg som tror att öarna har en speciell sammanhållning i jämförelse med andra stadsdelsområden.
På däck sätter vi oss ned med barndomsvännerna Renée och Hans. Renée tänker tillbaka på uppväxten i Primus innan hennes familj tvingades bort på grund av Essingeleden-bygget i början på 60-talet.
Hon minns biografen på Essinge Brogata dit hon brukade smyga in på barnförbjudna filmer för att sedan ångra besöket när det var läggdags. Och så ”den stora striden” mellan Storans och Lillans unga som utspelade sig på den forna Essingebron.
– Vi hade med oss påkar som vi gick och viftade med. Men mitt på bron vände båda gängen tillbaka, säger Renée och skrattar.

Hård konkurrens
Hur ser då framtiden ut för 30-åringen– blir det 30 år till? Jahn Charleville hoppas, även om han pekar på befolkningens tidsbrist och den hårda konkurrensen om den tid som faktiskt finns.
– Hembygdsföreningarna står inför samma svåra utmaningar som alla föreningar, säger Jahn Charleville, som ändå tror att huvudstadens berättelser från dåtiden kan locka många.
– De flesta som är intresserade av historia är också intresserade av Stockholmiana.

Fakta

Essinge hembygdsförening

Kallar sig själva för hembygdsföreningen i storstaden. Förutom att lyfta fram Essingeöarnas lokalhistoria, bevakar man vad som händer på öarna i dag och informerar boende om dåtid, nutid och framtid via sin hemsida. Ordförande sedan 2010 är Sören Westberg och föreningen har ett hundratal medlemmar.

30 år – ett axplock


1983:
Den 15 september grundas föreningen av entusiasterna Arvid Åhlin, Nils Nilsson och Sven Holmberg, tre kända Essingeprofiler. Året efter arrangeras en Essingedag och vykort med Essingemotiv tas fram.

1994: En minnestavla sätts upp i trapphuset Essinge Brogata 2 med texten: ”I denna fastighet bodde under åren 1935-1938 trubaduren och poeten Evert Taube (1890-1976) med familj”.1996:
Boken om Lilla Essingen ”Si här har du Lillan” utkommer, skriven av Jahn Charleville. Följs tretton år senare upp med ”Si här har du Hessingen – landet mitt i stan”.

1998: Föreningen får Essingemoderaternas miljöpris för värnandet av Essinge-miljöer.

2005: Föreningens startar hemsidan essingen.nu

2006: Dokumentärfilmen ”Den stora olyckan på väg till världens ände” om bussolyckan 1948, visas på SVT.  Filmaren Peter Torbiörnsson berättar om den tragiska händelsen då elva personer omkommer efter att bussen åker av den tidigare Essingebron och störtar ner mot vattnet. Hembygdsföreningen bidrar med ett stort antal vykort och foton.2013:
Stora Essingens bibliotek får vara kvar efter påtryckningar. Det är andra gången biblioteket varit nedläggningshotat.

Visa merVisa mindre