De täljer för att hålla ihop Hökis

Var tredje vecka samlas Hökarängsgillet i Grannskapskontorets lokaler för att tälja till brasljud, äta varm soppa och ha öppna samtal ihop. Vi tog reda på varför.

  • Publicerad 16:30, 1 mar 2018

Ett gille är en tidig föreningsform för att mötas och för att hjälpa varandra med det en skulle behöva, så som hushållsgillen och hantverksgillen. Eller som i det här fallet – ett täljargille där människor samlas och täljer i Hökarängen för att samtidigt utforska stadsdelen.

– Idag finns inte föreningssällskap på samma sätt som det gjorde förr, exempelvis vävstugor. Jag ville ta det konceptet och få människor att samlas kring ett ämne, i det här fallet trä och kniv, och öppna upp för samtal, säger initiativtagaren Nina Svensson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hökarängsgillet är gratis och öppet för alla, barn och vuxna. Det finns täljknivar att låna och material så det räcker och blir över. När vi besöker gillet är det ett tjugotal besökare i olika åldrar. Två av dem är vännerna Teodor K.G, 11 och Primo Lind, 12, från Södermalm.

– Jag har snickrat och täljt sedan jag var liten. Vi har sommarställe i Sörmland och där fanns det inte mycket mer att göra än att leta efter gammalt bråte och tälja någonting av det. Man tar en pinne och ser vad det liknar och så gör man någonting av det, säger Teodor.

Primo gillar också att tälja.

– Vi kommer hit för att det är roligt och för att träffa nya personer. Vi känner Nina så det är därför vi hittade hit. Nu täljer jag en kniv men på somrarna kanske man gör ett fiskespö eller något, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hökisgillet är en del av Konsthalls C:s större projekt Bomassan som är en invånardriven bomässa där konsten och aktiviteterna verkar för att skapa sociala mötesplatser i Hökarängen.

– Tanken är att vi ska fokusera på framtidens samhälle. Hur kan vi dela med oss av hur vi vill leva och bo i staden framöver? Hur kan vi föra staden framåt genom att bygga engagemang och gemenskap? Det är det jag har jobbat mest med och Hökarängsgillet är en del av det, säger Jens Strandberg från Konsthall C och tillägger:

– Tanken är inte att det alltid måste bli en produkt men jag tror det är lättare att öppna upp för samtal när man har någonting i händerna och skapar samtidigt.

Länshemslöjdskonsulenen Mattias Broström och Primo Lind täljer skedar kvällen till ära. Foto: Ylva Bergman

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ljuger vi för att få se VM-premiären

Nyheter SE FILMEN: Stämningen på topp inför Sverige-Sydkorea Första VM-matchen på 12 år. Vi tog pulsen på några Stockholmare inför matchen mot Sydkorea.måndag 18/6 12:48