Hjälper till. Krister Berntsson och Dave Aldridge svidar om från äppelmustare till sophämtare nu under vintern. Foto: Sacharias Källdén/Mikael Andersson

De tar hand om Brommas grovsopor

I höstas var det äpplen som skulle mustas, nu är det skräp som ska slängas. Brommas egna pop up-musteri fortsätter att verka för lokal samverkan.

  • Publicerad 16:45, 21 jan 2020

Vi har tidigare skrivit om pop up-musteriet som Krister Berntsson och Dave Aldridge från Ålsten startade 2016. I våras hyrde de in sig i en lokal vid Plantagen i Riksby, dit folk kunde komma för att få sina äpplen mustade.

Brommas pop up-musteri gör comeback

Men nu när äppelsäsongen är slut sedan länge, poppar Ålstensborna upp i ny skepnad, i form av sophämtare. Med hjälp av musteriets släpkärra planerar de nu att köra Brommabornas avfall till återvinningscentralen.

Vill göra något åt skräpdumpningen

Idén fick de efter att ha läst i olika lokala Facebookgrupper om att det har varit problem med bland annat överfulla återvinningsstationer och skräpdumpning i Bromma.

– Då kände vi att det kanske är något man borde göra något åt det. Vi gillar det lokala som händer, och båda är hyfsat lösa och lediga, varför inte göra något vettigt av det, säger Krister Berntsson.

Därför erbjuder de sig att hämta och slänga folks grovsopor, som möbler, trädgårdsavfall eller vitvaror. Däremot har de ingen kran på släpet, vilket gör att byggavfall eller liknande blir svårt att frakta bort.

En resa kostar 1 600 kronor inklusive moms, men skulle det röra sig om något mindre man vill frakta bort går priset att diskutera, menar Krister.

– Orsaken till prissättningen är att återvinningscentralen tar betalt av företag som lämnar. Det finns inte heller något rutavdrag av den här typen av tjänst, så det blir ju en kostnad.