GÄNGADE. Marwan Alkhadra och Margareta Lodestad gifte sig under ett medeltidslajv på Visingsö. Nu hoppas de att någon ska vilja göra samma sak under medeltidsdagarna på Kaggeholm. Foto: Gabriel Lundh/Privat

De tar medeltiden till Kaggeholm

Det har varit tyst om Kaggeholm sedan de nya ägarna tog över. Men i september blir det liv i slottet när medeltiden flyttar in.

  • Publicerad 11:35, 16 mar 2020

Inte mycket har hänt på Kaggeholm sedan de nya ägarna Sisyfos tog över slottet 2018. Men nu är det klart att det den 5 och 6 september kommer blir rejält med drag på slottet. Då tar nämligen medeltiden över.

– Det kommer bli tornerspel, eldshow och gycklare, säger Margareta Lodestad, som tillsammans med sin man Marwan Alkhadra arrangerar medeltidsdagarna.

Joakim Nätterqvist, som bland annat spelat huvudrollen i filmerna om tempelriddaren Arn, har skrivit manus till tornerspelet och utifrån det kommer sedan en lajv spelas. För barnen kommer det också ordnas ett tornerspel med ponnys, där barnen med hjälp från ledare får rida med sköld och svärd.

Och så blir det hantverksmarknad, medeltidsmusik och mat över öppen eld.

– Ingen plast får synas, och inga telefoner eller plattor. Det är det bästa med sådana här dagar: man blir så lugn. Det är en helt annan stämning, som är svår att förklara, säger Margareta Lodestad.

Hoppas på bröllop och kungligheter

Hon och hennes man gifte sig själva på ett medeltidslajv och till medeltidsdagarna på Kaggeholm söker hon brudpar som vill vigas och ha bröllopsfest efter tidtypiska traditioner.

Nere vid bryggan kommer även vikingaskeppet Plym, som ägs av Täby kommun, ligga förtöjd. Där kommer besökare kunna titta på vikingatidens stridskonst och även åka med på en tur med båten.

– Jag hoppas att många kommer sjövägen. Jag har bjudit in kungafamiljen, vikingaskeppet kan kanske åka förbi Drottningholm och hämta upp dem, säger hon.

Medeltid på Kaggeholm

Medeltidsdagarna går av stapeln 5 och 6 september på Kaggeholms slott.

De annordnas av Margareta Lodestad och Marwan Alkhadra, i samarbete med Riddargruppen af Bardhe och fastighetsbolaget Sisyfos som äger Kaggeholms slott.

Entréen kostar 165 kronor för vuxna och 80 kronor för barn.

Visa merVisa mindre

Fyra lokala spelare i TV-pucken i år

Nyheter Unga talanger redo för årets upplaga Fyra unga spelare från Mälaröarna har tagit plats i olika lag i årets TV-puck. Men kvalet har ställts in på grund av pandemin och det är ännu inte fastställt hur finalen ska spelas.tisdag 29/9 16:38

Efter ett halvår – grönt ljus för motioner igen

Nyheter Vill se Sportotek i kommunen I dag, torsdag, lade oppositionen sin första motion på över ett halvår. Den handlar om möjligheten att inrätta ett Sportotek.torsdag 24/9 16:57

S: Dags att oppositionen får komma med förslag igen

Nyheter Vill återinföra motioner i kommunfullmäktige I våras beslutade gruppledarna i kommunfullmäktige att stoppa alla motioner i kommunstyrelsen. Nu vill oppositionen återfå möjligheten att göra sin röst hörd.tisdag 22/9 11:37