GÄNGADE. Marwan Alkhadra och Margareta Lodestad gifte sig under ett medeltidslajv på Visingsö. Nu hoppas de att någon ska vilja göra samma sak under medeltidsdagarna på Kaggeholm. Foto: Gabriel Lundh/Privat

De tar medeltiden till Kaggeholm

Det har varit tyst om Kaggeholm sedan de nya ägarna tog över. Men i september blir det liv i slottet när medeltiden flyttar in.

  • Publicerad 11:35, 16 mar 2020

Inte mycket har hänt på Kaggeholm sedan de nya ägarna Sisyfos tog över slottet 2018. Men nu är det klart att det den 5 och 6 september kommer blir rejält med drag på slottet. Då tar nämligen medeltiden över.

– Det kommer bli tornerspel, eldshow och gycklare, säger Margareta Lodestad, som tillsammans med sin man Marwan Alkhadra arrangerar medeltidsdagarna.

Joakim Nätterqvist, som bland annat spelat huvudrollen i filmerna om tempelriddaren Arn, har skrivit manus till tornerspelet och utifrån det kommer sedan en lajv spelas. För barnen kommer det också ordnas ett tornerspel med ponnys, där barnen med hjälp från ledare får rida med sköld och svärd.

Och så blir det hantverksmarknad, medeltidsmusik och mat över öppen eld.

– Ingen plast får synas, och inga telefoner eller plattor. Det är det bästa med sådana här dagar: man blir så lugn. Det är en helt annan stämning, som är svår att förklara, säger Margareta Lodestad.

Hoppas på bröllop och kungligheter

Hon och hennes man gifte sig själva på ett medeltidslajv och till medeltidsdagarna på Kaggeholm söker hon brudpar som vill vigas och ha bröllopsfest efter tidtypiska traditioner.

Nere vid bryggan kommer även vikingaskeppet Plym, som ägs av Täby kommun, ligga förtöjd. Där kommer besökare kunna titta på vikingatidens stridskonst och även åka med på en tur med båten.

– Jag hoppas att många kommer sjövägen. Jag har bjudit in kungafamiljen, vikingaskeppet kan kanske åka förbi Drottningholm och hämta upp dem, säger hon.

Medeltid på Kaggeholm

Medeltidsdagarna går av stapeln 5 och 6 september på Kaggeholms slott.

De annordnas av Margareta Lodestad och Marwan Alkhadra, i samarbete med Riddargruppen af Bardhe och fastighetsbolaget Sisyfos som äger Kaggeholms slott.

Entréen kostar 165 kronor för vuxna och 80 kronor för barn.

Kort säsong för Mälaröbion

Nyheter "Har inte så stora fasta kostnader" Än så länge är Mälaröbion fortfarande öppen, men med många uppskjutna premiärer och svikande publik blir säsongen kort.måndag 30/3 16:35

Här är Svartsjö slotts mörka historia

Nyheter ✓Slavhandel ✓Sexorgier ✓Familjefejder Det är 1757 och till Svartsjö kommer en liten pojke. Han har fraktats från Karibien som gåva till drottningen. Vem var pojken? Bland lysande blåsippor och drillande vårfåglar i Svartsjö slottspark...lördag 28/3 7:30

Fem stockholmare om livet under coronakrisen

Nyheter ✓1177-sjuksköterskan ✓På äldreboendet ✓Blev uppsagd ✓Pluggar hemifrån Många jobbar hemifrån, andra har inte längre ett jobb att gå till eller får inte ta emot besök. Coronaviruset påverkar oss alla, och vi har pratat med några av alla dem som fått ställa om vardagen...fredag 27/3 15:09