Tar över. De ölbryggande göteborgarna Nils Hultkrantz och Rickard Simonson öppnar nytt på Götgatan i januari. Foto: Stigbergets Bryggeri

De tar över anrika krogen på Götgatan

När Papagallo tvingades klappa igen efter 37 år i Götgatsbacken rörde det upp många känslor. Nu är det klart vilka som tar över den anrika kroglokalen.

  • Publicerad 15:24, 25 okt 2019

"Man ska inte behöva åka till Göteborg för att få bra öl"

Det var i april som StockholmDirekt kunde avslöja att familjedrivna krogen Papagallo, som huserat i Götgatsbacken i 37 år, tvingades stänga efter en tvist om kraftiga hyreshöjningar med bostadsrättsföreningen.

Nu kan vi berätta vilka som kommer att ta över efter den anrika krogen: hajpade Stigbergets Bryggeri från Göteborg. De har varit på plats i lokalen intill Slussen i tre veckor och påbörjat ombyggnationerna. Lokalen ska strippas ned för att få fram dess 1700-talskaraktär.

– Det är självklart tråkigt att Papagallo stängt, men vi kom in i ett senare skede. Vi har länge velat öppna i Stockholm där vi känner mycket krogfolk och nu fick vi möjlighet, säger Nils Hultkrantz som äger Stigbergets Bryggeri tillsammans med Rickard Simonson och Annelie Ödén.

Götgatsbackens äldsta krog tvingas stänga

Stigbergets bryggeri kommer, förutom 20 kranar med egenbryggd hantverksöl såväl som gästande bryggerier, även erbjuda "comfort food" som Nils uttrycker det. Mat i korg, "en sofistikerad form av streetfood".

– Det är ett populärt stråk och vi vill fånga in alla, inte bara de som "kan" öl. Det ska inte vara coolaste stället i stan utan en folklig kvarterskrog.

I närområdet finns redan flera barer med ett brett sortiment av just kvalitetsöl, såsom Omnipollos Hatt och Akkurat ett par stenkast bort.

Hur mycket hantverksöl tål Södermalm?

– Vi får se. Men vår ambition är att erbjuda kvalitativ hantverksöl för alla, utan att vara i något nördigt ölfack. Man ska inte behöva åka till Göteborg för att få bra öl, säger Nils Hultkrantz.

Stigberget beräknas slå upp portarna i Götgatsbacken i januari 2020. Krogen kommer att drivas av Stockholmskrögare, som än så länge hålls hemliga.