Mats Pettersson är förundersökningsledare på Stockholmspolisens kalla fall-grupp. Foto: Sara Ringström

De tar över när mordfall kallnar

ORTENS OLÖSTA MORD. En majoritet av Stockholms dödsskjutningar förblir olösta. När utredningarna strandar hamnar de hos polisens kalla fall-grupp. De granskar sina kollegors arbete och ger utredningarna en andra chans.

  • Publicerad 12:27, 27 aug 2019

Svensk polis, och inte minst Stockholmspolisen, har stora problem att lösa de dödsskjutningar som har ökat drastiskt i antal de senaste åren. Om det hade rört sig om rån, sexualbrott eller bedrägeri hade de här utredningarna lagts ner och förblivit ouppklarade.

Men nu gäller det dödligt våld.

– Det som rör mord och dråp preskriberas ju inte. De får inte läggas ner, säger Mats Pettersson, förundersökningsledare på Stockholmspolisens kalla fall-grupp.

Han leder en grupp med fyra utredare som granskar de utredningar som inte lyckats få någon fälld.

– Det är en viktig signal gentemot brottsoffer och anhöriga att när en utredning kommer till oss så får den en ny chans. Vi kommer gå in och vara väldigt kritiska och leta fel och brister.

Just nu har gruppen runt 200 fall i sitt arkiv som täcker Stockholm och Gotland. Av dem har ungefär 80 granskats.

Säkra och spara material

De flesta fall som de jobbar med just nu är från åren runt millennieskiftet.

– Det är inte som att det sker ett mord ena månaden, utredarna jobbar det i botten och att vi sen tar över och sätter igång direkt. Oftast är nämligen alla utredningsmöjligheter uttömda vid det laget. Däremot kommer fallet få en ny chans någon gång. Mycket av vårt arbete går ut på att säkra och spara material för framtiden, för forensiken går framåt och uppgifter som någon har kan mogna, säger Mats Pettersson.

En granskning innebär att gruppen läser igenom allt material i utredningen och gör en bedömning om utredningen är värd att återuppta.

Vi gjorde en granskning och tog ett omtag i den tekniska undersökningen. Då hittade vi en ny DNA-profil som vi inte hittat tidigare.

Det kan till exempel finnas ett nytt vittne eller ny teknisk bevisning.

– Vi har jobbat mycket med ett mord på ett hotell i Visby 1996. Vi gjorde en granskning och tog ett omtag i den tekniska undersökningen. Då hittade vi en ny DNA-profil som vi inte hittat tidigare.

Även om Mats Petterssons erfarenhet är att de flesta anhöriga tycker att det är positivt att förundersökningarna lever vidare så finns det det baksidor.

Många dödsskjutningar på kö

– Klart att det kan riva upp gamla sår och det måste vi vara ödmjuka inför. Vi måste se till att vara i kontakt med anhöriga och att de är med på banan och inte blir överraskade när fallet plötsligt blir omskrivet i medierna igen.

I framtiden kommer allt mer av kalla fall-gruppens tid gå åt att granska utredningar om våld i gängmiljö. Nästan hela kön av utredningar hos kalla fall-gruppen är av den karaktären.

– Jag ser en stor risk att allt fler utredningar blir av sämre kvalitet på grund av den höga arbetsbelastningen som polisen har i dag. Det är lätt att få tunnelseende och bara försöker bekräfta sina egna teser. Den risken ökar när man inte riktigt hinner med, säger han.

Läs fler delar i vår serie Ortens olösta mord:

Därför fälls få för dödsskjutningar

Hennes sons mördare går fortfarande fri