Nystart. En ny aktör flyttar in i Tegelhuset i Fatbursparken. Foto: Elina Lundberg

De tar över ödehuset vid Medis

Efter att ha stått öde i år ska det gamla stationshuset i Fatbursparken som varit krog få nytt liv. I vinter fylls det – med musik.

  • Publicerad 16:40, 23 okt 2017

Länge var det gamla tegelhuset i Fatbursparken uthyrt till en krögare och planer fanns på att sälja huset och att det permanent skulle bli en restaurang. Men affären avbröts och de senaste åren har byggnaden, som ägs av staden, stått tom och nedsläckt i en del av parken som många upplever som otrygg.

Tegelhuset bakom Medis ska öppnas igen – men blir inte krog på nytt

Fastighetskontoret har jobbat för att hitta en ny hyresgäst som kan göra att huset lever upp igen. Nu är planen att ett 40-tal musiker flyttar in vid årsskiftet.

Replokaler för band

Det är en ideell kulturförening med ett tiotal olika band som behöver replokaler som staden vill ska flytta in.

– Staden ville ha in en kulturförening så att det kan bli ett mervärde för hela parken som ska göras om. Det kan också ge en trygghet i området eftersom vi har aktiviteter både dagtid och kvällar, säger Deniz Duvarci i Hammarbybacke musikförening.

SE FILMEN: Så blir Södermalms nya park

Tidigare har musikerna repat i Hjorthagen i en fastighet som ska rivas. Har du ett band som behöver replokal kan du höra av dig till föreningen som efter flytten kan ta emot nya medlemmar. Enda kravet är att du vill hålla på med musik, att du följer ordningsreglerna och betalar medlemsavgiften som är en del av hyran.

– Vi är olika band i blandade åldrar och genres.Vissa band har släppt material och turnerar, andra är mer oetablerade. De nya lokalerna är mindre än de vi har idag men du hamnar på en kölista och det brukar bli en naturlig rotation när band läggs ner eller går vidare, säger Deniz Duvarci.

Dystert lokalläge i stan

Han är tacksam att staden hyr ut åt musiker som har egen utrustning och som behöver mer speltid än vad studieförbundens replokaler kan erbjuda.

– De band som vill etablera sig och som vill ha mer tid i replokaler är i fastighetsmarknadens händer och utbudet av replokaler i Stockholm ser dystert ut. Vissa hyr ut till exempel skyddsrum men hyrorna är höga, särskilt för yngre personer, säger Deniz Duvarci.

Kartvy från 1885. Foto: Stockholmskällan

Det här händer i Fatbursparken

I vinter blir det replokaler i Tegelhuset, som ligger i norra Fatbursparken som ska få en ordentlig upprustning.

I väntan på att den ska starta byggde staden en pop up-park här i somras. Den ska stå kvar under hösten och vintern.

Om det blir kallt och snö funderar staden på om det går att spola en isbana i parken. Det kan även bli andra vinteraktivieter för barn i parken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.