Cecilia Meeuwisse, producent på Teater Pero, och Moa Åström, verksamhetsledare på Teaterverket. Foto: Baura L Magnúsdóttir

De tar över Teater Peros lokaler på Sveavägen

I mitten av maj kom beskedet att Teater Pero tvingas lämna Sveavägen efter 27 år på grund av sviktande ekonomi. Nu är det klart att det fortsätter att vara teaterverksamhet i lokalerna.

  • Publicerad 11:10, 8 jun 2020

StockholmDirekt skrev i mitten av maj att Teater Pero lämnar lokalerna på Sveavägen 114 efter 27 år på adressen. Där har man varje år spelat cirka 120 egna barnföreställningar och haft 100 gästspel. Men coronapandemin gjorde att teatern tappade uppdrag och inte längre kunde säkerställa finansieringen av lokalen. I stället bestämde man sig för att rädda kärnverksamheten – teaterproduktionerna.

Teater Pero tvingas lämna Sveavägen

I maj var det oklart vad som skulle hända med lokalerna, men nu är det klart att Teaterverket, en plattform och mötesplats för folk som håller på med scenkonst, tar över i samverkan med Svante Bergströms Teaterstiftelse. Medlemskap i Teaterverket är öppet för alla som är intresserade och i verksamheten finns både amatörer och professionella. I dag har man lokaler och scen på Västmannagatan 54 och replokaler i källaren till Playhouse på Drottninggatan. Nu tillkommer scenerna på Sveavägen 114.

– Det känns jätteroligt. Det hade varit sorgligt om lokalerna inte hade fortsatt vara teaterlokaler. Huvudfokus kommer att vara att välkomna fler medlemmar och ha föreställningar, men vi kommer även fortsätta att hyra ut till fria grupper, säger Moa Åström, verksamhetsledare på Teaterverket.

Teater Pero tvingas lämna Sveavägen

Redan i höst kommer Teater Pero att gästspela på sin gamla hemscen.

– Det känns fint och barnen hittar ju hit. Det känns bra i hjärtat att Teaterverket tar över, det är en jättebra verksamhet, men samtidigt är det sorgligt att en scen för barn ska läggas ner. Framöver, när vi har kommit på fötterna, ska vi bygga en ny scen för barn, säger Cecilia Meeuwisse, producent på Teater Pero, och fortsätter:

– Vi är jätteglada att lokalen fortsätter att vara teaterlokal. Det har varit en kamp mot klockan och inte lätt att hitta någon verksamhet mitt under en pågående pandemi.

Teater Pero letar fortfarande lokal för kontor, garage och förråd och har fått mycket stöd och hejarop från kollegor i branschen.

– Folk har varit så snälla och andra teatergrupper har erbjudit oss förrådsplatser, säger Cecilia Meeuwisse.

Bostadsrättsföreningen som äger lokalen är också nöjda och glada över den nya lösningen.