Peppade. I år firar Pippi jul på scen, i form av musikal. Fabienne Glader och Juliette Glader från Bromma och Oliver Bergström från Täby är några av skådespelarna. Foto: Mikael Andersson

De tar Pippi Långstrumps jul upp på scen

Pepparkaksbak på golvet, klappar i trädet och Lilla gubbens meterlånga halsduk. I december blir "Pippi firar jul" till musikal på teater Intiman vid Odenplan, och vi har träffat några av skådespelarna.

  • Publicerad 16:45, 5 dec 2019

På de röda sammetsstolarna högst upp i teatern sitter Fabienne Glader, 12, Juliette Glader, 9, och Oliver Bergström, 13. Eller rättare sagt – Annika, Herr Nilsson och Sture, skolkamrat till Tommy och Annika.

De tar en paus från det intensiva repetitionsarbetet, för om bara tre dagar är det premiär. Systrarna Glader är från Höglandet i Bromma, och Oliver från Viggbyholm i Täby. Att så på scen och både sjunga och spela teater är något som alla tre känner sig bekväma med, eftersom de går på musikskola och har tidigare erfarenhet på teaterscenen.

– Jag har varit med i andra pjäser på Intiman, som Saltkråkan och Sound of Music, berättar Fabienne.

Övat i en månad

Trots att föreställningen är cirka två timmar lång inklusive paus, har ensemblen inte övat på den vidare länge.

– Vi repade tre veckor i Falkenberg, och nu den här veckan på Intiman, berättar Juliette.

Att öva in scenerna innebär dock att de missar en del av skolan, men som tur är var första repveckan lagd under höstlovet. Men biologiboken finns nedpackad i väskan och när det finns tid över brukar de plugga lite extra.

– Men det är roligt, vi hänger med varandra varje dag, vi är nästan som en familj, säger Oliver.

Erfarna. Brommasystrarna Fabienne Glader och Juliette Glader har båda erfarenhet från teaterscenen. Foto: Mikael Andersson

Rollen. Oliver Bergström från Viggbyholm spelar klasskamrat till Tommy och Annika. Foto: Mikael Andersson

75-årsjubileum nästa år

Nästa år är det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump kom ut (även om hon alltid kommer vara nio år). Filmen Pippi firar jul kom ut 1969, och de unga skådespelarna säger att världens starkaste tjej betyder mycket för dem.

– Pippi innebär girl power, att tjejer också kan vara starka och göra allt i världen, säger Juliette.

– Astrid Lindgren har betytt ganska mycket för mig. Min mammas farmor var bokförläggare till Astrid Lindgren, och mamma brukade vara hemma hos Astrid en del. Så jag tror hon blir stolt över att jag är med, säger Oliver.

Inte nervösa

I över en månads tid kommer de tillbringa den mesta av sin tid här på teatern, musikalen ska spelas hela julhelgen för besökare som vill se den folkkära historien i ny tappning.

På scenen står Villa Villekulla täckt av snö, och vad som ser ut vara en synvilla – två stycken Pippi Långstrump. De flesta av huvudrollerna spelas nämligen av två personer som turas om, just eftersom det är så många föreställningar inbokade.

Fabienne tror att många gillar Pippi Långstrump eftersom den är en klassiker.

– Även om den är rätt så gammal så fångas barn av historien, trots att det inte är Netflix. Det känns viktigt att göra den här pjäsen.

Vad är roligast med att vara med i en musikal?

– Att sätta sig in i en annan persons liv. Och att få hänga med nya vänner, svarar Fabienne.

Men vidare nervösa för premiären är de inte.

– Bara när jag ska göra en bakåtvolt på Pippis rygg, säger Juliette i sin apdräkt och ansiktsmålning.

Pippi firar jul

Spelas på Intiman vid Odenplan mellan den 30 novemer och 6 januari.

Biljetter köps på showtic.se.