Nyöppnar. Föreningen Yalla Rinkeby, för integration, jämställdhet och kvinnokraft, öppnar nytt lunchhak. Här bjuds bland annat soppor och sallader som arbetstränande kvinnor från Rinkeby lagar från grunden. Faten Ali, Sasha Wallin och Nimo Mohammed. Foto: Sacharias Källdén

De tar Rinkeby till Södermalm

Kan vägen till integration gå genom magen? Det tror kvinnorna i Yalla Rinkeby, som nu öppnar nytt lunchkafé på Södermalm.

  • Publicerad 12:05, 26 nov 2019

– Folk tänker att all mat finns på Söder, men det stämmer inte. Nu kommer förorten hit, på riktigt.

Det säger Sasha Wallin. Hon är en av tre kvinnor som jobbar på det nyöppnade lunchkaféet ett stenkast från Götgatan, vägg i vägg med biografen Victoria. Kaféet heter Yalla Rinkeby och är den del av det sociala företaget med samma namn, som tidigare huserat enbart i just Rinkeby.

Syftet är att hjälpa utlandsfödda och andra kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden att få ett lönearbete eller starta eget.

Nimo Mohammed har varit med i två år. På hyllorna i den nya lokalen trängs flaskor med hennes egenkomponerade somaliska chilisås, inspirerad av mormors recept.

"Fler kan smaka på min kultur"

Hon är förväntansfull över vad det kommer innebära att jobba på Söder.

– Jag har gjort den här såsen så länge jag kan minnas. Jag är jätteglad att nya personer kan smaka på min kultur. Jag gör somalisk bönfalafel också som inte finns någon annanstans i Stockholm och personer i stan kan äta bagiya nu, som bara funnits i Rinkeby innan, säger hon och pekar på sin kollega Faten Ali bakom disken.

– Och hennes baklava, en så god baklava finns inte i hela stan, efter man har smakat hennes så kommer alla andra baklavas smaka beskt!

Faten Ali skrattar generat.

– Jag är stolt. Jag får baka och laga mat från Irak och samtidigt lära mig annan mat och svenska.

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

På menyn står bland annat kubansk majssoppa, dolmer och somaliska sambosa. Ingredienserna till allt från pumpamarmeladen till müslin har skördats från de egna kolonilotterna i Rinkeby.

Kan vägen till integration gå genom magen? Ja, det tror Lissy Labus, som är den som står för lokalen och arbetsleder kvinnorna.

– Alla lär sig av varandras kulturer i matlagningen, peppar varandra och får bättre kunskaper i svenska – som är språket vi måste använda eftersom alla kommer från olika länder. Vi skrattar mycket tillsammans. Vi kan diskutera hummus i flera dagar, ska det vara med eller utan spiskummin..., säger hon och himlar med ögonen medan igenkännande skrattsalvor bubblar upp bland kvinnorna.

Här är stans första afghanska restaurang

För Nino Mohammed är det tydlig skillnad på tiden före och efter hon kom med i projektet.

– För två år sen kunde jag inte prata svenska, jag hade ingen chans att komma in i samhället. Sen jag började här har jag stor chans.

Integration åt båda håll

En annan förhoppning är att de som besöker kaféet ska få upp ögonen för satsningen, och ta tuben ut till huvudverksamheten och den betydligt större restaurangen i Rinkeby. Integration åt båda håll, menar Sasha.

– Inte bara tar vi Rinkeby till innerstan, vi kan också ta innerstan till Rinkeby.

Luncher och take away

Yalla Rinkebys nya kafé ligger på Åsögatan 110 och har öppet tisdag-fredag 10.30-14.00

Yalla Rinkeby är ett arbetsintegrerat socialt företag med huvudsäte i Rinkeby, inspirerat av Yalla Trappan i Malmö. Syftet är att ge förutsättningar för utlandsfödda och andra kvinnor att närma sig arbetsmarknaden, få arbete eller att kunna starta eget företag. Det sker genom arbetsträning och språkkunskap med fokus på köksverksamhet och sömnad.

Yalla Rinkeby driver catering, konferensverksamhet och stort café i Rinkeby med produkter som deltagarna själva utvecklat.

Visa merVisa mindre

Foto: Sacharias Källdén