Oroade. Pernilla Ståhl och Terese Andrén är bekymrade över att det skärs ner på bibliotekets öppettider i Gröndal. Foto: Privat

De tar strid för biblioteket i Gröndal

Fler än 600 namn har samlats in i protest mot att öppettiderna på Gröndals bibliotek kapats 11 timmar i veckan. “Det är uppenbart vilken viktig mötesplats biblioteket är” säger Gröndalsbon Terese Andrén.

  • Publicerad 11:30, 14 nov 2019

I början av november fick Aspuddens och Gröndals bibliotek kraftigt försämrade öppettider.
Innan stadens sparkrav och omorganisationen av biblioteken hade de två öppet 37 timmar i veckan vardera. Nu har den tiden minskats till 26 timmar i veckan på respektive bibliotek.

"Oroande utveckling"

Nedskärningen har fått Gröndalsborna Pernilla Ståhl och Terese Andrén att starta en namninsamling för att bevara det lokala biblioteket.

– Det är en mycket oroande utveckling vi ser, öppettiderna har minskat med en tredjedel bara under hösten. Vi vill värna om vårt bibliotek, som är så oerhört omtyckt, säger Terese Andrén.

På drygt en vecka har fler än 600 personer skrivit under. Något som visar hur populärt biblioteket är, menar Pernilla Ståhl.

– Biblioteket är en väldigt viktig samlingsplats i Gröndal. Här möts alla åldrar och biblioteket gör hela området mer levande. När man skär ner på öppettiderna blir det kännbart för oss, säger hon.

Staden menar att nedskärningen av öppettiderna i Aspudden och Gröndal är nödvändiga för att man ska klara av att öka öppettiderna på Fruängens bibliotek, där trycket är högre.

Stora nedskärningar för kulturen i Stockholm

Minskade resurser

“Utifrån enhetens nuvarande resurser så försöker vi ha det öppethållande som jag tror blir hållbart för mina medarbetare att klara, med ett kvalitativt öppethållande” skriver bibliotekens enhetschef Jonas Bång Arhammar i ett mejl till SöderortDirekt.

Att biblioteket i Fruängen får mer öppet är bra, men det kompenserar inte för nedskärningen i Gröndal, menar Pernilla Ståhl.

– Jag tycker inte man borde skära ner på biblioteken överhuvudtaget. Det känns kortsiktigt att skära ner på en verksamhet som fyller en sådan viktig funktion i samhället, säger hon.