Teknik. Lina Allerrud och resten av gruppen får prova på olika tekniker. Foto: Mikael Andersson

De tränar aikido – för självkänslans skull

Sedan starten 1968 har Järfälla aikidoklubb lockat deltagare. Nu firar klubben 50 år, och fortsätter att fylla Jakobsbergs sporthall med utövare i alla åldrar.

  • Publicerad 16:38, 29 mar 2018

Hall C i Jakobsbergs sporthall börjar fyllas av barn i vita dräkter med kulörta skärp knutna i midjan. Det är torsdagskväll och snart dags för veckans andra aikidoträning. I flip-flops och tofflor går de fram till en matta där de värmer upp genom att öva på att fälla varandra i smidiga, kullerbytteliknande rörelser.

Aikido är en japansk självförsvarskonst och en träningsform som ingår i budo-och kampsport. Delvis handlar det om sökande efter harmoni, delvis om att kunna manövrera en eventuell anfallare utan att använda våld.

– Man får bara använda aikido här på mattan, och annars bara i absoluta nödfall, säger 11-åriga Jennie Norrby, som sitter en bit ifrån mattan där resten av gruppen tränar, ihop med Lina Allerrud, 11 och Camilla Al-Dehaise, 12, som nickar instämmande.

– Aikido är att kunna hjälpa till när det behövs, säger Camilla.

Svårt i början

Tjejerna hittade till aikidon på olika sätt. Jennie ville börja redan som sexåring när hon såg sin bror träna, men fick vänta med att själv börja tills hon fyllt åtta. Det är den yngsta tillåtna åldern i klubben. För Lina började det med att hennes mamma sett reklam för klubben, och efter att ha tränat ett tag lyckades Lina övertala kompisen Camilla att haka på.

– Jag vågade inte prova först, det lät lite läskigt med all teknik. Men det var superkul, och har blivit lättare och lättare, säger Camilla.

Att det kan vara svårt i början håller Lina med om.

– Jag tyckte det var jobbigt i början, det var svårt att förstå allt, och inte lika kul innan man kände alla. Men nu har jag fått flera nya kompisar här!

Träning. Lina Allerrud, Camilla Al-Dehaise och Jennie Norrby trivs bra på aikidoträningarna. Foto: Mikael Andersson

Instruktioner. Ledaren Felicia Björhult visar gruppen nästa övning. Foto: Mikael Andersson

Tävlingsfritt

I aikido förekommer inga tävlingar, istället är det uppvisningar som gäller. Men att det aldrig blir tävlingsdags gör inte något, tycker kompisgänget.

– Det är viktigare att ha kul än att tävla, för risken finns att man skadar sig om man tävlar. När man håller på med olika tekniker får man inte spänna sig till exempel, säger Jennie Norrby.

Utövarna graderas utifrån sina färdigheter, och olika tekniker ska behärskas för att uppnå en viss grad. Tjejernas mål är att få hakama – de vida, svarta byxorna som visar att man klarat en viss, hög, gradering.

– Jag vill ha hakama och svart bälte, och så vore det kul att få visa upp aikido i olika länder, säger Lina Allerrud.

Jennie Norrby fyller i:

– Min drömresa är att åka och träna i Japan. Fast jag vågar inte riktigt än, jag är bara ett barn och vill bli bättre på aikido innan jag åker dit, säger hon.

Lekfullt. Skratt och allvar blandas på aikidon. Foto: Mikael Andersson

Hjälp. Ledaren Felicia Björhult tar hjälp av Jennie Norrby för att visa nästa övning. Foto: Mikael Andersson

Ökar självsäkerheten

Snart ska tjejerna ansluta sig till resten av gruppen som redan påbörjat kvällens träning. Seriösa miner när ledaren instruerar hur teknikerna går till blandas med uppsluppna skratt när barnen genom olika tekniker tar sig fram över mattan.

Men att träna aikido har inte bara lett till nya vänskaper för tjejerna, utan också att de känner sig tryggare i sig själva.

– Jag vågar säga till om någon gör något dumt, på ett sätt som jag inte gjorde innan jag höll på med aikido, fortsätter Lina Allerrud.

– Aikidon har gjort mig mer självsäker, säger Jennie Norrby.

Det här är Järfälla Aikido

Klubben startades 1968 och fyller 50 i år.

Järfälla Aikido har runt ett 90-tal medlemmar, ungefär lika många tjejer som killar.

Aikidio är en kampkonst och självförsvarskonst från Japan, där det går att använda svärd som en teknik i självförsvar.

Inga tävlingar förekommer i aikido, utan fokus ligger på personlig utveckling och utövarna graderas utifrån färdighet. För att nå en ny grad ska vissa tekniker behärskas.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.