Får man inga jobb får man skapa sitt eget. Så resonerar musikalföreningen Poff som nu sätter upp sin sjätte produktion i Farsta. Foto: Ylva Bergman

De tröttnade på att vara arbetslösa - sätter upp egen musikal

Med passion, jävlar anamma och en fast tro på Farstas potential som kulturmecka, dundrar trettio musikalartister fram med en ny musikal - helt finansierad ur egen ficka.

  • Publicerad 09:00, 5 nov 2016

"Allt slit är värt det eftersom vi älskar och tror på det vi gör" säger Maja Malm, som både koreograferar och gör kostym. Foto: Ylva Bergman

Repetition av årets föreställning Honk, som bygger på berättelsen om Den fula lilla ankungen. Foto: Ylva Bergman

Tjugotre utbildade musikalartister, en professionell niomannaorkester, ett sjujävla driv - och noll kronor i budget. Så ser förutsättningarna ut när föreningen Poff för sjätte året i rad sätter upp musikal i Farsta.  

– Det låter lite galet kanske. Men i brist på jobb i den här branschen skapar vi våra egna, bara för att få hålla på med det vi älskar, säger Maja Malm från Gubbängen.

Det är hon som tillsammans med tre andra Farstatjejer ror produktionerna i land. Marknadsföring, scenografi och hundratals kostymer är bara några av komponenterna som ordnas. I år beräknas kostnaderna landa på runt 100 000 kronor. Pengar som de lägger ut ur egen ficka, då det varit svårt att få kulturstöd.

– Vi hoppas få tillbaka dem i biljettintäkter. Klart det är ångestfyllt, varje år går man med den där gnagade oron över hur det ska gå. Men vi måste våga tro på det vi gör och hittills har det funkat, skrattar regissören Ylva Hilber.

Trots att de inte kan betala ut någon lön är intresset för att få medverka allt annat än svalt. Till årets audition kom hela 150 musikalartister i hopp om att bli utvalda.

Johanna Hillbom är en av de som lyckades.Trots att hon bor i Uppsala har hon sedan i våras gladeligen pendlat till Tuben i Farsta för att repa minst en gång i veckan.

– Det är helt klart värt det! Det är inte bara superkul att få sjunga och dansa, utan också en bra merit för framtida musikaljobb, säger hon.

Eftersom ensemblen arbetar med andra jobb för att få livet att gå runt kan det ibland vara svårt att samla ihop alla till repetitionerna.

– Men det löser sig alltid på något sätt, man får vara flexibel och klippa och klistra lite, säger Maja Malm.

Vill locka kräsna stadsbor

Årets uppsättning heter Honk och är baserad på Den fula ankungen. En viktig berättelse om förutfattade meningar och utanförskap, förklarar Ylva Hilber. Levererad i en färgsprakande och trallvänlig förpackning förstås - som sig bör, när det vankas musikal.

– Musikaler är bra på det sättet att de är lättsamma och tilltalar många, det är en folklig uttrycksform, säger Ylva Hilber.

Föreningens vision är att fler i Farsta ska kunna ta del av kultur. Men också att kräsna stadsbor ska lockas ut i förorten, enligt Maja Malm.

– Vi vill att kulturlivet i Farsta ska bli så levande att folk inte räds att sätta sig på tunnelbanan tjugo minuter för att komma hit. Det här är vårt bidrag för att det ska bli verklighet.

Musikalen Honk - Det är insidan som räknas

- Familjemusikal baserad på H.C. Andersens Den fula ankungen.

- Sätts upp av den ideella föreningen Poff.

- Spelas på Teater Fanfaren, Farstagången 8 i Farsta, 23/11, 26/11, 27/11, 3/12 och 4/12.

Foto: Ylva Bergman

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Här patrullerar hundar istället för poliser

Nyheter Stort intresse för nytt projekt i Bagarmossen Hundar och hundägare i Bagarmossen får agera ögon, öron och nos när polisens resurser inte räcker till.torsdag 13/12 7:00