Gräver där de står. "Att vara omringad av bakterier är en del av livet. Men lite äckligt är det", säger Subi och Tara, som har kikat närmare på tubens bakterieflora som sitt gymnasiearbete. Foto: Claudio Britos

De undersökte snusket på tuben

När det var dags för examensarbetet valde natureleverna Tara Shikho och Subi Sokoni på Södra Latin att kolla närmare på något de använder varenda dag: tuben. De analyserade bakterierna som samlas på handtagen och resultatet var – inte så fräscht. Men oftast ofarligt, enligt forskare.

  • Publicerad 14:17, 1 feb 2019

– Man tänker att det kanske är lite äckligt på tunnelbanan. Men inte på den här nivån!

Du står på tunnelbanan och ska strax gå av. Plötsligt kränger vagnen till. Du tar tag i handtaget för att undvika att ramla över barnvagnen bredvid. Du tänker inte så mycket mer på det, går av och kilar vidare. Kanske tar ett tuggummi.

Men vad tog du egentligen i under de där sekunderna? Det har Södra Latin-eleverna Tara Shikho och Subi Sokoni kikat närmare på. Väldigt mycket närmare på.

– Vi har bland annat hittat avföringsbakterier och salmonellabakterier, säger Tara Shikho.

Det är i sitt gymnasiearbete som natureleverna gjorde undersökningen. Beväpnade med tops tog de prover från handtagen i tio slumpvis utvalda tåg mellan Norsborg och Ropsten. I skolans labb analyserade de sedan vad som fastnat.

– När våra klasskompisar såg de stora bakteriekolonierna vi odlat fram blev de lite rädda. Även om man vet att man är omringad av bakterier vill man ju helst leva i förnekelse, säger Tara Shikho.

Prover. Visst kan vissa äckliga bakterier dyka upp. Men majoriteten är ofarliga, säger forskaren Klas Udekwu. Foto: Claudio Britos

Ett liknande projekt, fast i väldigt mycket större skala, håller Klas Udekwu, forskare i mikrobiologi vid Stockholms universitet, på med. Han är en del av det världsomspännande forskningsprojektet MetaSub som ska kartlägga vilken typ av mikroorganismer som frodas i tunnelbanemiljöer.

Han tycker att det är jättekul att eleverna har gjort projektet, men är lite försiktig med att uttala sig om resultatet utan att ha tagit del av deras rapport och hur de gått tillväga.

– Det är fullt möjligt att hitta magtarmsbakterier för de finns överallt. Men det är oftast inte i så höga nivåer att de kan orsaka sjukdomsöverföring, säger han.

99,999 procent ofarligt

En människa avger cirka 40 miljoner bakterieceller varje timme som landar på ytor runtomkring oss. Och det uppskattas att 99,999 procent av de bakterier vi kommer i kontakt med varje dag inte påverkar vår hälsa.

Så man behöver inte vara så orolig när man åker tunnelbana?

– Nej. Det finns alltid en risk att få en infektion, speciellt på platser där många människor samlas och bakterier byts med varandra. Men risken i tunnelbanan är varken högre eller lägre än någon annanstans – huvudparten av bakterierna är ofarliga eller till och med gynnsamma. Men det är alltid vettigt att tvätta händerna efter att man har varit ute, säger han.

Tvättar sig noga

Tara Shikho och Subi Sokoni säger att de har börjat tänka mer på vad de tar i på tunnelbanan. Nuförtiden behåller de gärna vantarna på.

– Men vi har ju rört vid saker i tunnelbanan innan och mår bra i dag. Och vi är ju alltid omringade av bakterier, vårt immunförsvar ska ju klara det mesta. Men nu tvättar jag händerna noga när jag kommer kommer hem, jag drar upp koftärmarna också, säger Tara Shikho och skrattar.

Topsade tio vagnar. Tara, som bor i Sätra, och Subi, som bor i Snättringe och brukar ta tuben från Fruängen, tog bakterietempen på röda linjen. Foto: Claudio Britos

Så ofta städas tunnelbanan

Varje dag: löpande plockning av skräp, dammtorkning av interiör, avfläckning av ledstänger, fönster och displayer, samt rengöring av golv. Vid den dagliga rutinen gör lokalvården även en översyn av klotter, säten, spill och vandalisering för att kunna bedöma om ytterligare åtgärder utöver den dagliga städningen behövs.

Varje eller varannan månad (beroende på årstid): Mer detaljerad rengöring. Vid dessa tillfällen görs en grundlig städning av alla ytor: innertak, väggar, dörrar, trösklar, lister, ledstänger, handtag med mera. Här adderas rengöring av säten i form av att de ångas eller får helt ny klädsel. Även golven skuras med skurmaskin.

Källa: MTR